Před časem se spojilo několik hollywoodských hvězd v charitativním projektu přes platformu Zoom, kterou teď většina z nás používá v práci nebo ji zná od svých dětí, které se tak snaží učit. Tentokrát se ale v okýnkách místo hlav vašich kolegů nebo nenamalované třídní učitelky vašeho syna objevil třeba Morgan Freeman, Sean Penn, Julia Roberts nebo Brad Pitt. Streamovali čtenou zkoušku komedie z roku 1982 Fast Times at Richmond High a vybrané peníze věnovali na charitu.

Bohulibý účel nyní nechme stranou a podívejme se na Brada Pitta. Tuto čas popírající záhadu, jejíž úsměv má stále stejné účinky, jako když se poprvé posadil do kabrioletu k Thelmě a Louise. Bradovi je padesát šest let a vůbec nehodláme tvrdit, že nestárne. Vrásky má jaksepatří a vousy už mnohem víc sůl než pepř. Jestli vás ale zajímá, jak být hipster a duší mladý, i když máte občanku zralou do muzea, on je váš člověk.

Buď jako Brad…

První a vlastně nejdůležitější rada zní: Mějte to absolutně a totálně na háku. Brad měl účes jako po průletu roštím, triko vhodné na generální úklid domu a během natáčení se neváhal zhyzdit několika vtipnými pokrývkami hlavy. A přes tohle všechno z něj úplně svítilo, jak si to užívá, dělal si ze sebe legraci, předváděl, co umí, a neváhal víc než podprahově flirtovat se svojí bývalou ženou, umístěnou ve vedlejším okénku Zoomu. Byl víc hip než berlínský kavárník.

To ovšem neznamená, že ty rozevláté vlasy neměl perfektně ostříhané a profíkem zesvětlené a pod trikem tělo, které vidí posilovnu několikrát týdně. Být hipster na prahu šedesátky chce důkladnou přípravu, aby pak ta nedbalost řádně vynikla.

Další body za nás prozkoumal magazín GQ v článku Jak (ne)stárnout jako Brad Pitt: vyhněte se plastickým chirurgům, investujte do kvalitní pleťové kosmetiky, jezte zdravě, neopalujte se, berte vitaminy, zapomeňte na chemický peeling, vlasových přípravků používejte méně, ale kvalitní, šediny noste hrdě (v kvalitním sestřihu) nebo vlasy zesvětlete.

… ale podle svého

Není to tak dávno, co naše ženy po čtyřicítce houfně nasadily trvalou stylu květák, károvanou sukni do poloviny lýtek a mokasíny na klínku. Přestaly se starat o moderní hudbu, cestovaly jen do rodinných destinací a vpluly do názorového proudu a životního stylu svých rodičů. Dneska se spíš jednoho dne probudíte, natáhnete džíny, seberete dceři tričko, synovi tenisky a teprve po kafi vám dojde, že letošní narozeniny budou ty padesáté. Ale jak už jsme řekli, nejde jen o oblečení. Jde o celý životní styl – od A po Z.

Aktivita – hipsterka ve středním věku se nenechá zahltit ani otrávit věcmi, které dělat nechce. Menopauzu přijme a zvládne, rodinu pomalu převádí na samostatný chod. Je aktivní tam, kde ji to baví. Tvoří, pomáhá, angažuje se, zkouší, orientuje se.

Zvědavost – cool dáma se zajímá, co je nového ve světě, v hudbě, v jejím městě. S mladými mluví a necitýruje je. Je otevřená změnám, má přehled, zkouší nová jídla, pití i cvičení. Nebere se přehnaně vážně a má to na háku spolu s Bradem. Pak vůbec nemusí pátrat ve skříni po mrkváčích a lennonkách.