Sušení ovoce a zeleniny je v tomto směru skvělý způsob, ale které sušení je nejvhodnější? Přirozeně na slunci? V sušičce? Nebo na radiátoru, na kamnech či v troubě? Máme pro vás pár užitečných tipů, které vám pomohou rozhodnout se a nasušit si konečně do zásoby poklady ze zahrady tak, jak je třeba.

Jak vše dobře uskladnit

Například brambory, cibule, řepa, česnek nebo celer by neměly být blízko skladovaného ovoce. Rychle by natáhlo zeleninové aroma a ztratilo by typickou vůni. Na skladování jablek a hrušek je ideální teplota 1–5 °C a vlhkost vzduchu do 95 %. Ovoce při dozrávání vylučuje etylen, který urychluje zrání. Proto je dobré před uskladněním komoru nebo sklep zasířit. Dalším zlatým pravidlem, kterého byste se měli držet, je to, abyste ovoce skladovali nejvýše ve třech vrstvách nad sebou, ne víc. Každé 2–3 týdny ovoce kontrolujte a odstraňujte všechny nahnilé plody. Jedno nahnilé jablko dokáže okolo sebe velmi rychle znehodnotit i další plody.

Sušení na slunci

Pokud máte dost času a trpělivosti, můžete ovoce a zeleninu sušit na slunci. Ať už to děláte uvnitř, nebo venku na dvoře, případně na balkoně, vždy potřebujete několik slunečných dnů, přímé slunce a nízkou relativní vlhkost prostředí. Nejvhodnější je samozřejmě suché, horké počasí. Možná si to vyžádá trochu experimentování v závislosti na druhu potraviny, kterou sušíte, a na konkrétních podmínkách, ale jinak je to celkem jednoduché. Inspirací vám může být známá italská pochoutka – sluncem sušená rajčata. Je jasné, že síla slunce je v Itálii nepoměrně větší než u nás, ale za vyzkoušení to stojí. • Ovoce nebo zeleninu rozložte rovnoměrně na plech. Plech dejte na slunné místo v bytě nebo venku a zakryjte gázou, aby na ovoce nebo zeleninu nesedal hmyz. • Jednou denně ovoce a zeleninu na plechu obraťte. Přes noc nenechávejte plech venku, aby na něj nepadala rosa a nedostala se k němu zvířata. • Podstatou úspěchu je suché, slunné počasí. V opačném případě se potravina zkazí dříve, než se vysuší. Tímto postupem se velmi dobře suší například jablka, hrušky, meruňky a právě rajčata. Díky slunečním paprskům v nich přirozené sacharidy zhoustnou a produkty budou sladší. Podobně můžete sušit ovoce i na radiátoru nebo na krbu – rozložte ho na plech nebo vhodnou podložku a sušte.

Sušení v troubě

Trouba musí být zapnutá několik hodin, což je energeticky náročné. Výhodnější je trouba s cirkulací vzduchu, není to však nutné. Na sušení menšího množství potravin stačí menší elektrická trouba. Pro začátek nabízíme několik základních tipů.

  • Troubu nastavte na nejnižší teplotu. V horkovzdušné s ventilátorem to bude 30 až 40 °C. Při tzv. šetrném sušení na 30 až 50 °C zůstane v ovoci víc živin.
  • Ovoce nebo zeleninu rovnoměrně rozložte na plech. Vzduch bude lépe proudit, když je rozložíte na mřížku nebo na pečicí papír.
  • Když jsou kousky ovoce nebo zeleniny trochu větší, můžete je rozložit přímo na rošt.
  • U horkovzdušné trouby mohou zůstat dvířka zavřená, cirkulaci vzduchu zajišťuje ventilátor. Jinak nechte dvířka pootevřená, aby mohla odcházet vlhkost.
  • Čas sušení záleží na potravině. Může to trvat až 20 hodin.

Elektrická sušička

Spotřeba elektrické energie je menší než při sušení v troubě. Sušička je dlouhodobá investice a kvalitní přístroj stojí i několik tisíc korun. Pokud si sušičku nemůžete dovolit, zkuste se na ni složit s podobně smýšlejícími známými a podle potřeby si ji půjčovat. Před pořízením se poraďte s odborníky nebo se podívejte na spotřebitelské testy. Ty vám napoví nejvíce. U jednotlivých výrobků je také často hodnocení uživatelů. I z toho se dá vycházet. Hledejte sušičku bez plastů – ať už jde o podnosy, nebo celý vnitřek. Mohou být sice vyrobené z polypropylenu nebo akrylátů, které jsou poměrně stabilní, ale raději se jim vyhněte.

Tipy na dobré sušení

Tipy na dobré sušení

Při sušení ovoce a zeleniny se opravdu výborně zachovají živiny a v domácích podmínkách se dá efektivně dělat třemi způsoby: na slunci, v troubě nebo elektrické sušičce potravin. Všechny tři způsoby sušení lze vykonávat i bez plastů, což je další bonus zejména pro ty ekologicky uvědomělé. Bez ohledu na to, který způsob sušení si vyberete, při přípravě a uskladnění je potřebné dodržet určité zásady.

  • Ovoce a zeleninu, kterou chcete sušit, je potřeba nejdříve důkladně umýt a nakrájet. Šťavnaté ovoce rozpulte nebo rozčtvrťte a zeleninu nakrájejte na tenké plátky.
  • Zelenina je méně kyselá, proto se ve větších kusech snáz kazí. Nakrájené kousky by měly být menší a přibližně stejně velké, aby se sušily rovnoměrně rychle.
  • Na zablokování enzymů, které jsou při uskladnění příčinou kažení, poslouží blanšírování. Je to speciální tepelná úprava zeleniny a ovoce, při které se plody krátce povaří několik sekund až minut (podle velikosti) a potom se ponoří do ledové vody. Zachovají si tak víc chuti, barvy, vitaminů a svěžesti.
  • Při sušení ovoce se doporučuje nepřekročit teplotu 42 °C, ovoce si tak zachová víc výživných látek.
  • Když už je potravina usušená, uložte ji do sklenice nebo nerezové nádoby. Nemusíte ji ukládat do mrazničky.
  • Sušené ovoce vždy skladujte ve tmě a suchu, v dobře uzavřených nádobách. Milují ho totiž potravinoví moli a do otevřených sáčků, krabiček a neuzavřených nádob se dostanou skutečně snadno.

ZDROJ: časopis Vlasta, časopis Báječná žena

Související články