Ovesné vločky mohou pomoci při shazování váhy, protože obsahují rozpustnou vlákninu, díky které se budete cítit sytější. Zdá se také, že pomáhají držet pod kontrolou chuť k jídlu, alespoň podle této studie.

Pokud můžete, volte co nejméně zpracované, které jsou zdrojem komplexních sacharidů, nejezte instantní vločky a přidávejte k jídlu co nejméně cukru. Vločky obsahují rostlinné bílkoviny, a pokud z nich připravíte ovesnou kaši s mlékem a ovocem a jen trochou cukru či medu, získáte skutečně zdravou snídani.

Ovesné vločky mohou rovněž pomoci ohlídat správnou hladinu krevního cukru a zasytí na dobu delší než například obecně doporučovaný celozrnný chléb. Patří totiž mezi potraviny, které trávíme hodně pomalu, což způsobuje jen pozvolný vzestup hladiny cukru v krvi.

Více vlákniny než v zelenině

Mimochodem, ve vločkách je mnohem více vlákniny než v zelenině. „Například celozrnné pečivo obsahuje ve 100 gramech kolem sedmi gramů vlákniny, obilné vločky obsahují zhruba deset gramů vlákniny ve 100 gramech – oproti tomu obsah vlákniny v zelenině je průměrně okolo dvou gramů na 100 gramů. Nicméně je potřeba brát v potaz také množství, které dané potraviny sníme. Zeleniny jsme schopni sníst určitě více než například ovesných vloček,“ podotkla Iva Málková ze sdružení STOB.

Ovesné vločky svědčí i imunitnímu systému – v ovse se totiž nachází rozpustná vláknina zvaná beta-glukan, která pomáhá aktivovat buňky bojující proti infekci. Více vám poví například tato studie.

Jak jíst ovesné vločky, když chcete zhubnout?

Myslete na velikost porcí a nedoslazujte vločky příliš. Ovesná kaše k snídani rozhodně ano, ale hlídejte si množství, doporučená porce je poměrně malá. Při hubnutí byste si měli dopřát 50, jinak nejvýše 70 gramů na porci, k jejíž přípravě použijete 250 až 300 mililitrů mléka. Ovesné vločky jsou kromě vlákniny bohaté na živiny, jako je hořčík a zinek, což dohromady může pomoci snížit hladinu cholesterolu, pomoci při hubnutí a vést k lepšímu zdraví střev.

Sladit můžete ovocem a cukru použít skutečně jen malinko, protože třeba banán je sám o sobě hodně sladký. Možná to ale bude chtít čas, než si na méně sladkou chuť zvyknete – rozhodně to ale stojí za to. Někteří lidé si ovesnou kaši nejen sladí, ale i mastí trochou másla, což je zbytečné.

Držte se dál od instantních nebo ochucených výrobků z vloček – na cesty to může být zajímavá alternativa, ale je to skutečně nouzovka, po které člověku brzy vyhládne. I kdybyste volili neslazenou verzi, instant oves je zkrátka hladovější než nezpracovaný, protože je v něm méně vlákniny.

Pozor však, pokud na vločky nejste zvyklí a pokud zároveň razantně zvýšíte příjem vlákniny, ať už ze zeleniny, nebo z potravinových doplňků, můžete si přivodit nadýmání, zácpu a bolesti žaludku. Je potřeba nechat tělo na podobnou stravu zvyknout.

Lidé by měli začít s ovesnými vločkami dvakrát až čtyřikrát týdně a teprve postupně se propracovat k tomu, že je budou jíst denně.

Zdroj: https://academic.oup.com/nutritionreviews, https://ift.onlinelibrary.wiley.com