Už zakladatel moderní vodoléčby Vincenc Priessnitz věděl, že na studené vodě něco je. Sám na sobě si vyzkoušel, jak studené obklady fungují, když ho v dětství přejel povoz s koňmi. Prý jen díky studené vodě se jeho rány vyléčily. Přestože studená sprcha není primárním zdrojem léčby jakéhokoli onemocnění, může studená voda nejen ulevit od bolesti, ale taky zlepšit fyzické a duševní zdraví. Pozor, studené sprchy ale nejsou vhodné pro každého, proto je dobré se nejdřív poradit s lékařem. A jaké jsou tedy všechny výhody studené sprchy?

Studená sprcha zlepšuje odolnost

Studená sprcha nebo ledová koupel mohou pomoci vytrénovat váš nervový systém, aby byl odolnější vůči stresu a tlaku. Podle jedné studie studená sprcha přispívá ke snížení oxidačního stresu, takže se budete postupem času cítit uvolněnější.

Snižuje stres a zvyšuje tvorbu endorfinů

Podle studie z roku 2008 existuje spousta možností, jak léčit depresi, samozřejmě kromě antidepresiv. Jednou z nich je vodoléčba. Jde o komplexní léčbu, které je věnovaná velká pozornost. Studená sprcha dvakrát týdně po dobu až 5 minut pomáhá zmírnit stres a úzkost. Jak to funguje? Když přijdete do kontaktu se studenou vodou, mozek dostane signál a začnou se uvolňovat endorfiny neboli hormony štěstí, které vyvolávají pocit spokojenosti a dobré nálady.

Zlepšuje krevní oběh

Ponoření těla do studené vody může být zpočátku nepříjemné, ale jakmile si zvyknete, postupem času zjistíte, že se zlepšilo fungování vašeho oběhového systému. Ne nadarmo sportovci už dávno uznávají výhody studených sprch pro léčení po sportovním zranění. Led snižuje zánět, když si při fyzické aktivitě například natrhnete sval. Snížením teploty určité části těla vaše tělo urychlí dodávku čerstvé okysličené krve do této oblasti, a tím se zkrátí doba hojení. Sprchování ve studené ledové vodě může také pomoci s vysokým krevním tlakem nebo cukrovkou tím, že se rychleji rozproudí krev.

Zrychluje a podporuje metabolismus

Zvýšená reakce vašeho těla na studenou vodu dočasně zrychlí váš metabolismus. Váš systém spotřebovává energii, když se snaží zůstat v teple. Tento samoléčebný proces spotřebovává samozřejmě více kalorií. Neočekávejte však, že díky ledové vodě za týden zhubnete. Pouhé studené sprchování bez změny dalších životních návyků vám nepomůže. Metabolismus můžete nastartovat studenou sprchou dvakrát týdně. Postupem času může pomoci v boji proti obezitě.

Dodá pokožce a vlasům zdravý lesk

Přestože vědecké studie o účincích studené vody na vaši pokožku a vlasy jsou omezené, je dobře známo, že horké sprchy mohou z pokožky odstranit přírodní oleje tím, že ji prostě nadmíru vysuší. Místo horké sprchy si dopřejte raději osvěžující studenou. Pomůže to stáhnout póry pokožky a vlasy budou lesklejší a uhlazenější.

Prospívá imunitnímu systému

Vědci zjistili, že ledová sprcha může posílit imunitní systém a učinit vás odolnějšími vůči nemocem. Klinická studie z roku 2016 zjistila, že každodenní praktikování studené sprchy vedlo k tomu, že se o 29 procent snížila nemocnost lidí, kteří si ji dopřávali. Podle studie zveřejněné v North American Journal of Medical Sciences může mít studená voda podobné účinky jako místní anestetika, která pomáhají zmírnit bolest.

Zdroj: Vlasta.cz, https://themindsjournal.com/benefits-of-cold-shower-for-health/

Související články