Když se řekne vápník, většina z nás si nejspíš představí mléčné produkty. A špatně to není. Mléko a mléčné výrobky jsou opravdu jeho hlavním zdrojem, ne však jediným. Existují další suroviny, z nichž můžeme tento cenný minerál úspěšně čerpat. Je to například zelená listová zelenina, luštěniny, ořechy, ryby nebo i korýši.

Zdroj: Youtube

Co dokáže vápník?

Vápník je naprosto stěžejní pro mnoho životních funkcí. Důležitou roli hraje například při tvorbě enzymů a hormonů, které mají na starost trávení a metabolismus. Dále usnadňuje hojení ran, dohlíží na srážlivost krve a zajišťuje správnou činnost svalů i jejich regeneraci. V neposlední řadě se pak stará o tvorbu kostí a zubů, díky čemuž slouží i jako prevence osteoporózy, neboli řídnutí kostí.

9 potravin bohatých na vápník:

1. Mléčné výrobky

Obsahují nejvyšší množství vápníku. Doporučuje se konzumovat polotučné nebo odstředěné mléko, to má totiž paradoxně o něco více vápníku než plnotučné mléko. Dále také méně triglyceridů a méně kalorií. To stejné platí s jogurty.

2. Zelená listová zelenina

Bohatými rostlinnými zdroji vápníku jsou brokolice, čínské zelí, kapustové zelí nebo špenát. Výhodou je, že se dají připravit na nespočet způsobů, tudíž se nikdy nepřejí. Mějte však na paměti, že vápník rostlinného původu se hůře vstřebává, proto zeleninu příliš nepřevařujte, abyste o živiny nepřišli.

3. Tofu

Tato rostlinná potravina nemusí chutnat každému, přesto stojí alespoň za zvážení. Obsahuje totiž o 20 % více vápníku než kravské mléko.

4. Luštěniny

Řeč je o fazolích, čočce, nebo třeba sóje. Zkuste si připravit luštěninovou polévku, zachutnat může i pomazánka.

5. Ryby

Bohaté na vápník jsou především studenovodní modré ryby, jako losos a tuňák, a ryby s měkkými kostmi, jako třeba sleď a sardinky. Ryby se doporučují konzumovat alespoň jednou týdně.

6. Korýši

Krevety, humr, škeble… Jedni je milují, druzí je nemohou ani cítit. Jedno je však jisté – všechny tyto mořské potvůrky vašemu tělu dodají vápník a další cenné minerály.

7. Ořechy

Zaměřit bychom se měli zejména na mandle, para ořechy nebo i sušené fíky. Jejich konzumace má také vliv na snížení hodnot krevního tlaku a špatného cholesterolu a ocení je i diabetici.

8. Semena

Pro příjem vápníku je vhodná konzumace pražených sezamových a lněných semínek, která jsou spojována i s pozitivními účinky na trávení a snížením rizika srdečních onemocnění, cukrovky 2. typu a rakoviny.

9. Ovoce

Druhů, ze kterých by naše tělo mohlo čerpat vápník, není mnoho. Výjimkami jsou však pomeranč a papája.

Přestože je vápník nejrozšířenějším minerálem v našem těle, z potravy se ho vstřebává pouze 20 – 40 %. Jeho absorpci bychom proto měli podpořit dalšími živinami, jako je vitamín D, vitamín C, bílkoviny, laktóza nebo tuk.

Zdroj: vlasta.cz womanmagazine.com

Související články