Velká Deštná

Orlické hory možná nepatří k nejvyšším, k těm nejpůvabnějším ale rozhodně ano. Pokud tedy plánujete do někdejšího kraje pašeráků zavítat, určitě nevynechejte nejvyšší vrchol Velká Deštná (1115 m), odkud je rozhled, který překvapí. Za dobrého počasí a viditelnosti dohlédnete až na Hradec Králové, Rychnovsko, Broumovsko, polské Stolové a Bystřické hory, Králický Sněžník, Krkonoše, Sněžku a Ještěd. V minulosti na samém vršku stávala dřevěná rozhledna ve tvaru pyramidy. Nesla jméno Štefanova vyhlídla na počest hajného a člena Horské služby Štefana Matějky. V roce 2010 byla stržena, aby na stejném místě na podzim roku 2019 vyrostla zbrusu nová, devatenáct metrů vysoká rozhledna Velká Deštná. Dostat se k ní můžete hned z několika směrů. První možností je vydat se po zelené turistické značce z Luisina údolí. Na vrchol je to sice jen něco málo přes 2 km, jedná se však o nejstrmější cestu. Vyjít můžete i ze sedla pod Šerlichem po Jiráskově cestě kolem přírodní rezervace Jelení lázeň, tato zhruba 3,5 km dlouhá cesta je nejsnazší a nejfrekventovanější. I proto zde bylo zřízeno parkoviště a autobusová zastávka. Nahoru vede i červeně značená hřebenovka, po níž vede cyklotrasa. Pod vrcholem na Pěticestí stojí skromný bufet patřící horské službě.

Suchý vrch

Úchvatným turistickým místem, kde můžete spojit hned několik možností vyžití, je Suchý vrch (995 m). Leží na pomezí Orlických hor a Hrubého Jeseníku a je tradičním výletním místem už od pradávna. Již za první republiky zde vyrostla podle plánů architekta Jaroslava Stejskala turistická chata, pojmenovaná po prvním předsedovi vlády Karlu Kramářovi. Později byla k chatě přistavěna vodárenská věž, která od té doby slouží také jako rozhledna. Z pětadvacet metrů vysoké vyhlídkové plošiny je možné zahlédnout Šerlich, Králický Sněžník, polské Kladsko, Orlickoústecko, Hrubý Jeseník s Pradědem a za dobrých podmínek také Sněžku. Na vrchol dojdeme z Červenovodského sedla po zelené turistické značce zhruba po tříkilometrovém stoupání lesem. Výlet si po zelené můžeme prodloužit až k dělostřelecké tvrzi Bouda, která je ještě o 3 km dál. Rozhledna s Kramářovou chatou dnes slouží jako restaurace a pension a je přístupná celoročně. V letních měsících je cílem pro pěší výpravy, běžce a cyklisty, kteří rádi potrénují kopečky, v zimě je pak okolí rájem pro běžkaře s desítkami kilometrů pravidelně udržovaných běžkařských tratí. V minulých letech pak v lesích kolem Suchého vrchu přibyly také terénní cyklo tratě, tzv. singl treky. Nabídka sportovních aktivit se tak ještě rozšířila.

Zemská brána

Máte náladu spíše na nenáročný výlet bez kopců, který zvládnou i menší děti? Pak se vydejte na území přírodní rezervace Zemská brána. Vyrazíte-li po zdejší naučné stezce, poznáte nejkrásnější úsek řeky Divoké Orlice. Lesnaté říční koryto totiž obklopují nejrůznější rulové skalní útvary, jejichž výška dosahuje místy až 25 metrů. Začátek údolí protíná silnice z Bartošovic do Českých Petrovic, která prochází přes obloukovitý kamenný most. Ten společnými silami postavili v letech 1900 - 1903 čeští a italští kameníci. V roce 2005 pak došlo k jeho celkové opravě a rozšíření. Stal se dokonce stavbou roku 2006 Královéhradeckého kraje v kategorii dopravních a inženýrských staveb. Most vytváří v romantickém údolí pomyslný dojem vstupní brány do Čech. Na naučnou stezku můžete nastoupit právě od zmíněného kamenného mostu nebo z druhé strany z Kláštěrce nad Orlicí. Je dlouhá 3 km a má celkem 22 zastavení. Kromě náročného úseku mezi mostem a Pašeráckou lávkou, kde se překonávají rozčleněné skalní stěny, je terén vhodný i pro cyklisty. Pokud se tedy podél řeky vydáte na kole, tento úsek budete muset objet. Cestou narazíte na dřevěný mostek, neboli Pašeráckou lávku, která byla původně postavena pro potřeby dřevorubců a formanů, svážejících dřevo z panských lesů. V nočních hodinách však byla využívána k paši různého zboží, právě odtud získala své jméno. Minout byste během svého putování však neměli ani několik staveb vojenského opevnění z období 1937–1938, která prostředí dodávají tajuplný ráz. Na trase bohužel není žádné občerstvení. Nezapomeňte proto na svačinku!

Zdroj: autorka tato místa procestovala, Vlasta.cz orlickehory.net naucnoustezkou.cz region-orlickehory.cz