Opar neboli herpes simplex je virové onemocnění, které se projevuje ve dvou lokalitách – virus typu 1 na sliznicích a na rtech, a virus typu 2, který se objevuje v oblasti hýždí a genitálií. Ani jeden z nich není příjemný. Klasickým projevem jsou drobné puchýřky, často se úporně opakující, a to především u lidí, kteří mají oslabenou imunitu. Nebezpečný je genitální opar u těhotných žen, kde může dojít během porodu k přenosu viru na novorozence, proto je opar v graviditě indikací pro císařský řez.

Opar a spouštěče

Jakmile se jednou opar objeví, už nikdy se ho zcela nezbavíte. Bacil oparu tiše dříme v těle a čeká na příležitost, aby se zase objevil. Existuje spousta spouštěcích mechanismů, které opětovný vznik oparu vyvolají. Může to být běžné nachlazení, střevní infekce, nadměrné vystavování se slunci či silné psychické vypětí a stres. U někoho opar naskočí i po náročné fyzické aktivitě.

Mastičky i bylinky

Opar se projevuje především drobnými puchýřky na horním či dolním rtu, nose či sliznici nosu (obzvláště při nachlazení). Při opakování vás už virus předem informuje, že zaútočí – a to různými nespecifickými projevy, jako je cukání, pálení, bolest. Ošetření oparu se pak doporučuje hned při prvních příznacích. Léčba je u základního projevu pouze lokální, obvykle se po užívají mastičky a krémy s virostatiky, existují i náplasti proti oparům. Na pomoc si můžete vzít i bylinky, například heřmánek, šalvěj, tymián a levanduli, které puchýřky rychleji vysuší, a navíc dezinfikují.

Imunita a virostatika

V případě častého opakování se doporučuje dlouhodobá léčba virostatiky nebo i léky, které podporují slizniční imunitu. Někdy je nutná léčba antibiotiky. Preventivně je pak vhodné minimalizovat stres, nepobývat dlouho na slunci a dbát na hygienu, protože opar je vysoce nakažlivý. Nebezpečný je pak jakýkoli kontakt, jako je líbání či použití společného ručníku či hrnku.

ZDROJ: časopis Vlasta, https://www.ordinace.cz/clanek/opar/

Související články