Zkušenosti jsou v tomto věku základ, říkají odborníci. Člověk po padesátce už má se sexem bohaté zážitky, a to i ten, který si ve dvaceti myslel, že ho v životě bude milovat jen jeho maminka a pes. Už víme, co chceme, ale i co fakt v životě nepotřebujeme. Vyzkoušeli jsme, co jsme vyzkoušet potřebovali, odvedli svůj příspěvek do sexshopů, odžili si nějaké to přistižení na divném místě i natažený sval z blbého nápadu. Což ale neznamená, že sex už nikdy nebude zdroj problémů. Třeba tam, kde má jeden z páru stále mnohem větší poptávku než ten druhý nabídku.

Jak často mít sex?

Podle výsledků zmíněné studie víme, že 73 % nejspokojenějších párů se na veřejnosti drží za ruce, 85 % z nich si minimálně jednou týdně řeknou, že se milují, a 74 % se minimálně jednou týdně vášnivě políbí. Což se dá čekat – že dlouholetý šťastný pár se rád dotýká a nestydí se mluvit o svých citech. Mírně překvapivé třeba je, že úplně stejné procento partnerů občas slídí v mailech nebo telefonu toho druhého – ať jde o páry nešťastné, či šťastné. Takže do soukromí si lezou i ti, kteří jsou spolu spokojení. A opravdu zajímavé je, že celá čtvrtina párů, které se i po letech označily za extrémně šťastné, spolu vůbec nespí. Takže míra sexu s mírou spokojenosti v dlouholetém vztahu nesouvisí, pokud (a je to důležité pokud) to oběma vyhovuje.

Z toho vyplývá, že frekvence sexu ve vztahu musí oběma vyhovovat, a nikoho nepřekvapí, že přijde na přetřes kompromis. Skoro čtvrtina dotázaných mužů ve zmíněném průzkumu řekla, že jim ve vztahu sex schází. A uvedli to jako věc, která jim vadí na prvním místě. Ženy se nezmínily, těm nejvíc vadil nedostatek vyšší životní úrovně (peněz). Předpokládejme tedy, že ten, kdo by chtěl sexu víc, je muž. A že tedy bude muset slevit.

Počkat se vyplatí

Důvod, proč tempo v sexuální frekvenci určuje pomalejší, je stejný, jako proč na výletě máte jít tempem nejslabšího turisty. Protože tak se ten nejrychlejší sice občas nudí, ale kdyby to bylo naopak, mohli byste toho posledního chudáka vyčerpat k smrti. V sexu je to stejné – smířit se občas s odmítnutím je snazší než se neustále přemlouvat, když nemám potřebný drajv.

Pokud ten náročnější tvrdí, že si prostě nemůže pomoct, a trvá na svém (případně uvádí různé medicínské důvody, proč šíleně trpí), pak nadřadil sex nad partnerku. Nebo má skutečný lékařský problém a měl by se poradit s odborníkem. Jinak to v extrémních případech končí vynuceným sexem a psychosomatickými gynekologickými obtížemi u partnerky.

Mezi způsoby, jak pomalejšího v páru mírně povzbudit, aniž by se člověk choval nátlakově, je právě na začátku zmíněná romantika. Tedy držení za ruku, vášnivé líbání jen tak, projevy lásky a obdivu a vyznávání citů. Je to staré, je to ohrané, ve filmech a knížkách přímo naddimenzované, ale funguje to. Tohle je cesta, kterou můžete dojít ke šťastnému dlouholetému partnerství, kde bude nakonec jedno, jestli spolu spíte denně nebo každého 29. února.