LUPY

Proč vznikají: Bílé šupinky ve vlasech mohou vznikat z různých příčin. Na vině bývá špatné mytí vlasů a vlasové pokožky agresivními šampony, špatná, nevyvážená strava s nedostatkem bílkovin a přemírou sacharidů, konzumace alkoholu, zvýšená produkce mazu, kolísavá hladina hormonů či dlouhodobý stres, stejně jako zimní počasí a přemnožení kvasinek v těle.

Jak se přenášejí: Není pravda, že se lupy přenášejí při používání jednoho kartáče či hřebenu nebo spaním na stejném polštáři. Nejedná se totiž o žádnou infekci.

Jak se jich zbavit: Pokud se jedná o lehčí formu lupů, kdy je zasažena pouze část vlasové pokožky, je ideální použít jako první pomoc speciální šampony proti lupům. Pokud je problém rozsáhlejší a lupy postihují většinu vlasové pokožky, je namístě vyhledat pomoc u kožního lékaře, který provede odborné vyšetření a následně vám doporučí vhodnou léčbu.

Prevence: Do jídelníčku zařaďte velké množství syrové zeleniny, mléčné zakysané výrobky, libové maso a vejce. Jezte potraviny bohaté na vitaminy skupiny B, omega-3 mastné kyseliny, selen a vitamin C. Používejte šampony, jež jsou šetrné k pokožce hlavy, a po každém mytí je z vlasů důkladně vymyjte.

BOLÁČKY

Proč vznikají: Bolestivé pupínky, které připomínají akné, svědí, pálí a v horším případě mohou také hnisat. Příčinou těchto boláčků může být používání nevhodné vlasové kosmetiky, časté škrábání ve vlasech, poštípání hmyzem nebo bakteriální či plísňová infekce. Mohou vznikat také jako důsledek oslabené imunity nebo nadměrné činnosti mazových žláz na pokožce hlavy.

Jak se přenášejí: Boláčky ve vlasech nejsou nakažlivé, a nelze je proto přenést na jiného člověka.

Jak se jich zbavit: Hnisavé pupínky na hlavě se nepokoušejte vyléčit na vlastní pěst. Jedná se o problém, se kterým vám pomůže jedině kožní lékař. Ten provede patřičná vyšetření a poté vám doporučí vhodnou a účinnou léčbu.

Prevence: Předejít vzniku boláčků bohužel nelze. Můžete udělat pouze to, že omezíte stres a špatnou životosprávu a budete používat šetrné šampony určené pro citlivou pokožku hlavy.