Ocet pro zdraví

Dříve ho používali moroví lékaři. A dodnes se jeho rozmanité léčebné síly cení: účinkuje proti virům a bakteriím, pomáhá zažívacímu systému a imunitě, kůži, při bolestech či horečce.

Co dokáže

Nejvzácnější mikroorganismy v octu, především v takzvané octové matce (rosolovitá hmota vzniklá při výrobě octa, shluk octových bakterií a celulózy), nepřežijí vysoké teploty. Proto pokud chcete dostat z octa maximum léčivé síly, hledejte ocet nepasterizovaný, což ale není jen tak.

Ocet se dá vyrobit téměř z jakéhokoliv ovoce, které ale s sebou nese pokaždé jiné, specifické zdravotní účinky. Jablečný ocet je dnes dobře prozkoumaný, je ovšem možné, že i octy z jiných druhů ovoce mají stejný léčivý potenciál.

Fermentovaná ovocná šťáva má účinky antivirové, antibakteriální a protizánětlivé. V lidové medicíně se octovou vodou ošetřuje zánět vnějšího zvukovodu – u lidí stejně jako u zvířat. Dřív se ocet používal na rozpuštění vaječných skořápek – vzniklá hmota měla mírnit osteoporózu. Díky jeho fungicidním vlastnostem se používal proti plísňovým chorobám kůže a nehtů. 0cet prospívá střevnímu mikrobiomu, výplachy octovými roztoky zmírňují gynekologické záněty a výplachy úst zas krvácení z dásní (3 lžíce octa na 1 sklenici vody).

Místo má i v kuchyni

I v kuchyni je oblíbeným pomocníkem: pokud ho přidáte do pokrmů z luštěnin, budou lépe chutnat a budou i lépe stravitelné. Červenému zelí, ale i květáku uchová jejich barvu a chřest vám v lednici zůstane déle čerstvý, když ho zabalíte do utěrky pokropené octovou vodou.

Ocet se používá i v čínské medicíně. Stahuje (působí adstringentně) a zahřívá. V čínské medicíně se v podobných klimatických podmínkách používá na obklady při nachlazení, s dalšími přísadami, jako je zázvor, kardamom a koriandr, také vnitřně. Mnohé studie pak potvrzují jeho dávno využívanou schopnost chránit cévy a snižovat hladinu cholesterolu.

Plážový ocet na hmyzí bodnutí a žahnutí od medúzy

Budete potřebovat:

  • ocet
  • lahvičku
  • sterilně balené vatové tampony

Postup:

Ocet nalijte na tampon a tím potírejte postižené místo.

Použití:

Ocet může zmírňovat popálení od kopřiv, medúz, mořského ježka, komárů, vos a včel. Proto je dobré si ho trochu brát s sebou k rybníku či k moři. Dříve si lidé s sebou brávali „cestovní ocet“, který měl působit proti nevolnosti a nesnášenlivosti nezvyklých pokrmů.

Oxymel se šalvějí

Tento zvláštní název označuje směs octa a medu, kterou používali už staří řekové, ale znaly ji i naše babičky. Do základu se po několika týdnech kvašení přidávají sušené a čerstvé byliny. Dnes zažívá velký comeback.

Budete potřebovat:

  • 1 díl ovocného octa (nepasterizovaného ideálně)
  • 3 díly medu
  • 1 díl posekaných listů šalvěje

Postup:

Ocet s medem promíchejte a vsypte nasekané byliny. Důkladně promíchejte a nechte na chladném místě asi 4 týdny.

Použití:

1–2x denně užívejte lžičku čistého roztoku nebo ji rozmíchejte ve sklenici studené, až vlažné vody. Působí antisepticky, pomáhá při obtížích spojených s přechodem, při kašli a chrapotu, posiluje imunitní systém.

Léčivá octová tinktura

Léčivá octová tinktura

Každá tinktura se dá – především kvůli dětem nebo těm, kdo nesmějí alkohol – připravit místo z alkoholu právě z octa. Na tinkturu dejte do uzavíratelné sklenice odpovídající množství bylin a zalijte až po okraj octem, nejlépe nepasterovaným. Nechte stát čtyři týdny. O léčivých účincích bylin naložených do „acetum sanctum“ psali ve svých spisech i svatá Hildegarda z Bingenu či Nostradamus. Když do octa naložíte následující přísady, zachovají si své léčivé účinky: tužebník jilmový, chmel, sporýš, pampeliška, lipové květy, komonice, podběl, máta peprná, rozmarýn, artyčoky, pomerančová kůra, květy jasmínu a skořicová kůra. Tinktura, do které se dá zázvor, kardamom a semínka koriandru, pak má stát 3–4 týdny. Jeden dva plátky zázvoru se spolu s jednou lžící tinktury zalijí vlažnou vodou, čímž vznikne nápoj vhodný jako prevence proti infekcím.

Octová voda na obličej a tělo

Budete potřebovat:

  • 2–3 lžíce nepasterizovaného jablečného octa
  • 1 litr destilované vody

Postup:

Ocet s vodou dejte do lahve a promíchejte. Můžete přidat 2–3 kapky éterického růžového oleje. Na mastnou pleť míchat v poměru 1 : 1.

Použití:

Nakapejte roztok na sterilní obvaz a přikládejte na postižené místo – zmírňuje hmyzí bodnutí a popáleniny od slunce. Po vyčištění pleti a nanesení octové vody se pleť vypne a vyčistí. Podporuje prokrvení, stahuje a podporuje látkovou výměnu.

Octový oplach na vlasy

Pro lesklé vlasy a zdravou kůži hlavy, podporuje růst vlasů

Budete potřebovat:

  • 7 lžic ovocného octa
  • 750 ml vody
  • 2 lžíce šalvějových lístků
  • 2 lžíce rozmarýnu
  • 2 lžíce kopřivových listů

Postup:

Z bylin a vody uvařte čaj. Nechte ho mírně bublat 10 minut, přeceďte a přidejte ocet. Naneste na vlasy, nechte krátce působit a smyjte vodou. Pokud nemáte příliš suché vlasy a máte možnost nechat je volně schnout, směs můžete na hlavě nechat bez oplachování.

Použití:

Nejenom že po takovém oplachu budou vlasy hezké, ale ocet pomůže s regulací tuků a kyselin na povrchu kůže hlavy, což platí především u mastných vlasů a lupů.

Octový obklad

Ke snížení teploty a při poranění kloubů, při výronech, zvrtnutí, revmatických bolestech

Budete potřebovat:

  • 3 litry studené vody
  • 6 lžic octa
  • 2 ručníky
  • utěrky či pleny na obklad

Postup:

Ocet smíchejte s vodou a namočte v něm tenké látky. Vyždímejte. Obklady dejte podle zvyku, dětem jen na předloktí a lýtka, zabalte suchými ručníky. Jakmile se vnitřní vrstva zahřeje, vyměňte ji za chladnou. Průběžně měřte teplotu, abyste viděli, jak klesá.

Použití:

Pomáhá při snižování teploty, ale i při pohmožděninách či zánětu žil. Ocet může zahřívat i chladit. Ve vyšších dávkách podporuje prokrvení, což může urychlit pozdější fáze hojení. TIP: Na těžké, otékající nohy je dobré naložit do octa pokrájené kaštany a nechat 3 týdny macerovat.

Octová koupel (i na nohy)

Octová koupel (i na nohy)

Pro zdravou kůži, reguluje produkci potu a pozitivně účinkuje na celý organismus

Na koupel dejte do napuštěné vany asi 10 lžic octa, na koupel nohou 6 lžic na 1 litr. Nohy nebo celé tělo ponořte do koupele teplé 33–36 °C asi na 10 minut. Opatrně s ranami, přestože ocet působí antisepticky, může v teplé koupeli působit na rány dráždivě. Není vhodné pro miminka ani malé děti. Platí na zápach nohou a nohám navrací zdravé pH. Už staří Římané ocet používali jako léčivou přísadu do koupele. Obzvlášť se taková koupel doporučuje po dlouhém pobytu na slunci, při bolavých svalech, na unavenou, suchou pleť, červenání pokožky stejně jako její odlupování.

Octový aperitiv

Budete potřebovat:

  • 1 sklenici vody
  • 2 lžíce jablečného octa

Postup:

Přísady promíchejte, pijte před každým jídlem.

Použití:

Tento aperitiv by měl pozitivně ovlivňovat hladinu cholesterolu v krvi a pomáhat při hubnutí, navíc posiluje imunitní systém a mikrobiom. Ocet podporuje vylučování trávicích šťáv, čímž pomáhá celé trávicí soustavě.

ZDROJ: časopis Vlasta, Zdravinadlani.cz, Schrotundkorn.de