Zdroj: Youtube

Naplánujte si úklid šatníku předem

Možná si vaše skříň nežádá pouhou sezónní proměnu, ale chce to generální úklid. Pokud jste ho v posledních dvou letech zanedbala, je nejvyšší čas. Zbavit se oblečení, které už dávno nenosíte, je těžké, ale když vám pár posledních sezon jen zabírá místo ve skříni, už si ho asi nikdy na sebe nevezmete. Jak a čím začít?

Vyčleňte si na generální úklid šatníku nějaký čas, a ten si klidně zaznamenejte do kalendáře. Naplánování přesného data vás možná donutí nepřesunout úklid na poslední chvíli zase o pár týdnů dál. Když přijde den D, pusťte si oblíbenou hudbu, odložte telefon, klidně si nalijte sklenku vína a hurá do toho!

Vše začíná v pračce

Aby mohla být vaše „nová“ skříň úhledná a čistá, musí takové být i oblečení, které do ní budete vkládat. Proto by vše mělo začít u praní! Roztřiďte si váš stávající šatník s tím podzimním na dvě kupičky – na čistou a na tu, kterou je potřeba vyprat. Pokud nechcete zbytečně ztrácet čas čekáním, až jedna pračka uschne, a nevlastníte sušičku, pořiďte si rozkládací sušák, který jich zvládne hned víc najednou.

Nechat nebo poslat dál?

Máte prádlo čisté, voňavé, připravené do skříně, ale i přesto je ho příliš a vy tušíte, že byste přeci jenom měla něco vyřadit? Potom je načase vytvořit tři skupiny! Do první navrstvěte oblečení, které si stoprocentně necháte, protože ho nosíte, je poměrně zánovní a zkrátka vás baví. Do druhé skupiny dejte věci, které nepotřebujete, ale jsou v dobrém stavu. U nich si pak můžete rozmyslet, co dál. Jsou jednotlivé kousky dobře kombinovatelné? Líbí se vám? Zkuste si s nich vytvořit alespoň dva outfity, u kterých jste si jistá, že byste je oblékla ven. Pokud nic nevymyslíte, nemá cenu, aby vám zabíraly místo ve skříni. Můžou totiž nadělat spoustu parády v jiném šatníku. A do třetí složky patří oblečení, co už je na vyhození – buďto je zničené, nebo jste z něj trochu „vyrostla“ a můžete ho bez skrupulí poslat dál.

Dovnitř a ven

Dovnitř a ven

Jedním z nepsaných pravidel je: jedna věc dovnitř, jedna ven. S každým novým kouskem, který si koupíte, musí něco z šatníku jednoduše pryč. Zabráníte tak neustálému přeplňování skříně.

Vyluxujte šatní skříň

Než začnete oblečení skládat do skříně, pořádně ji vysajte, police a „záda“ umyjte vlhkým hadříkem a nechte dokonale vyschnout. Máte-li pocit, že se vám těžko udržuje pořádek, instalujte nové poličky, pořadače na spodní prádlo, košíky na ponožky apod. A nezapomeňte oblečení uložit s ohledem na váš životní styl. Pokud třeba každý den cvičíte, uložte sportovní oblečení tak, abyste ho měla snadno po ruce. Stejně tak i věci, které nosíte celkem pravidelně třeba do práce. Naopak méně formální víkendový outfit klidně ponechte vzadu.

Věšákový trik

Až budete dávat oblečení zpátky do skříně, ujistěte se, že jsou všechna ramínka pověšena stejným směrem. Až si jeden z kousků vezmete na sebe, ramínko při jeho vrácení do skříně otočte. Díky tomu během pár měsíců zjistíte, která ramínka nejsou otočena a které oblečení vám skutečně jenom leží v šatníku. Postupně se zbavíte „lapačů prachu“ nadobro.

Pravidlo jedniček

Pravidlo jedniček

Slyšíte o pravidlu jedniček úplně poprvé? Potom byste měla pořádně zbystřit! Platí totiž takový nepsaný zvyk – pokud jste nějaký kousek neměla více jak jeden rok na sobě, pravděpodobně už jeho chvíle nepřijde! Nenechávejte si zbytečně oblečení nebo boty v naději, že je znovu použijete, a nesnažte se o tom přesvědčit sami sebe.

Zdroj: www.vlasta.cz Vileda

Související články