Projevy obezofobie

Lidé trpící touto fobií zažívají pocity úzkosti a pokud se situace stane nesnesitelnou, dostaví se i panická ataka. Výjimkou bohužel není ani obsedantně kompulsivní porucha, při které je trápí opakované myšlenky nebo cítí potřebu neustále provádět určité rituály v míře, která vyvolává strach nebo zhoršuje obecné fungování člověka. Proto mají tendenci vyhýbat se společenským situacím, ve kterých jsou obklopeni jídlem a tlustými lidmi.

VIDEO: TOP 5 nejčastějších fobií. Čeho se lidé nejvíce bojí?

Zdroj: Youtube

Příčiny obezofobie

Přestože lidská mysl nezná mezí, jen těžko si představíme traumatický zážitek z minulosti, který by tuto prazvláštní fobii mohl rozvinout. Nejpravděpodobnější příčinou však bude jakási předchozí úzkostná porucha, která následně vyvolá nadměrné a zkreslené obavy, posedlosti a strachy – v tomto případě z tuku.

U této fobie hraje nespornou roli sociokulturní kontext. Ve světě, kde je hubenost uctívána jako božství, jsou myšlenky na tělo a fyzično běžné. Obezita je pak brána jako zdravotní problém, se kterým je nutné bojovat. Obezofobie následně tyto představy a strachy spojí, znásobí a vytvoří z něho jeden velký extrém.

Následky mohou být fatální

Důsledky obezofobie jsou rozsáhlé. Sahají od sociální izolace, přes depresi, až po poruchy příjmu potravy, které mohou člověku způsobit nespočet fyzických a duševních zdravotních problémů, a dokonce ho ohrozit na životě.

Překonání obezofobie proto vyžaduje neodkladnou psychologickou pomoc a pečlivou terapii. Transformovat zkreslené chování a smýšlení o dnešním ideálu krásy pomáhá kognitivně behaviorální terapie, ale nejsou vyloučeny ani jiné metody nebo léčba, jako třeba relaxační cvičení ke zmírnění příznaků úzkosti.

Zdroj: vlasta.cz womanmagazine.com

Související články