V oblíbeném televizním seriálu Specialisté hraje Eva Leimbergerová policejní kapitánku, která žije hlavně svou prací a snaží se obstát v mužském prostředí. V civilním životě herečka nic takového řešit nemusí – je šťastnou mámou dvou dětí, která s trochou vůle zvládá plné nasazení doma i před kamerou. Zeptali jsme se, jak vnímá tlak, být dokonalou matkou i manželkou, být profesně úspěšná a k tomu samozřejmě krásně vypadat. "Tlak vnímám obrovský. Doba je strašně rychlá, je velký důraz na výkon, spíš kvantitu než kvalitu. Vidím, kolik žen podlehne tlaku vypadat stále mladě, jako kdyby to, že se ve tváři objeví vrásky, nebylo normální. Zbožňuju přirozenost a mám pocit, že pokud do toho člověk přírodě nezasahuje, je to nejlepší. Samozřejmě, že mi někdy přijde, že mám moc vrásek a vypadám unaveně… No jo, ale bude mi za chvíli čtyřicet, to už se přece smí, ne…?"

Džentlemen Jan Tománek


V televizní soutěži StarDance vystupuje Jan Tománek jako džentlmen – je ohleduplný, pozorný, a pokud něco náhodou zaskřípe, jasně a srozumitelně poradí, jak to zlepšit. Porotce a trenér Jan Tománek prožívá s každým soutěžním párem jeho příběh. Tanec je pro něj vášeň i životní styl, a to už pětatřicet let. "Když soutěžíte, tak jste v permanentním stresu – cítíte zodpovědnost za choreografie a výkon své taneční partnerky, bojujete s časem a fyzičkou, ztrácíte nervy i kila. Zatímco role porotce nic takového nevyžaduje. Já rád říkám, že je to moje vysněná práce. Jsem extrovert, a k tomu upovídaný, takže si to neuvěřitelně užívám. Jak už jsem řekl, ve svých padesáti už toho mám za sebou dost – procestoval jsem svět, vyhrál spoustu soutěží, mám dvě zdravé děti a úžasnou manželku, se kterou tvoříme pár krásných pětadvacet let. V životě už mám takzvaně splněno, což je fajn pocit. Sedět v porotě StarDance tím pádem vnímám jako bonus navíc. Dar z nebes a splněný sen, ve kterém můžu zužitkovat všechno, co jsem se naučil – praxi tanečníka i odborné znalosti. Podtrženo, sečteno: za tuhle práci jsem rád a vnímám ji s lehkostí a nadhledem."

V rubrice Vztahy jsme se tentokrát podívali na fenomén, který je patrný zejména na sociálních sítích. Ty totiž mohou být zdrojem nekonečné inspirace, způsobem sebevyjádření i platformou ke sdílení životních zkušeností, ale jsou také často místem, kde se odehrávají líté bitvy. Zvlášť mezi ženami. Proč se dámy v anonymitě internetu mění v nenávistné agresorky a plivou špínu na ty, s nimiž by měly být solidární?

A protože jsme se v minulé Vlastě věnovali tradičnímu vánočnímu cukroví, tentokrát pro vás máme originální kousky, které hned tak u každého na vánočním stole neuvidíte!

Tento a další články si můžete přečíst v nejnovějším časopise Vlasta (číslo 50), který je nyní na stáncích: