Prvním problémem, který můžete se zrakem mít, jsou následky takzvané nomofobie neboli novodobé nemoci, která souvisí s neustálým sledováním nějaké obrazovky. Ať už je to počítač, televize, nebo mobil (z anglického „NOMOPHOBIA = NO MObile PHOne phoBIA). Závislost na mobilu pak vede k syndromu suchého oka. Ten v současnosti trápí každého sedmého Čecha. Souvisí hlavně s rozvojem chytrých telefonů. „Při těchto činnostech totiž člověk intuitivně méně mrká a povrch oka rychle osychá. To způsobuje pálení a řezání očí,“ vysvětluje Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Nejlepší pomocí je samozřejmě omezení sledování obrazovek, pokud se to nedaří, aplikace umělých slz v kapkách.

40: Nechte si předepsat brýle


Klasickým problémem čtyřicátníků je vetchozrakost. Prostě už nepřečtete návody na krabičkách psané malým písmem, při čtení máte krátké ruce, protože objekt odsouváte co nejdále. Běžte si pro brýle včas, i když budete mít jen půlku dioptrie, vaše oči nebudou tak unavené. A pozor, kupte si je v optice. Ty z drogerie jsou podle lékařů nebezpečné, protože nejsou přizpůsobené na míru jednotlivci. V lepším případě se vám bude motat hlava a začne vás bolet.

50: Choďte pravidelně k očaři

Po pětačtyřicítce je dobré jít k očaři každých pět let někdy i častěji. Jednak je třeba znovu přeměřit oko kvůli brýlím, a navíc se zvyšuje i možnost vzniku závažných očních chorob, jako je katarakta (zákal) nebo věkem podmíněná makulární degenerace. Při ní odumírají buňky ve středu sítnice, které umožňují ostré a barevné vidění. Pokud se nemoci včas odhalí, bývají dobře léčitelné nebo je lze alespoň částečně zpomalit.

60: Šedý zákal lze odstranit


Šedý zákal (katarakta) je onemocnění, jež postihne v průběhu života až polovinu obyvatel, proto je tak důležitá prevence. Jde o zkalení oční čočky, které vede ke zhoršení kvality vidění. Operace katarakty bývá nejčastějším zákrokem prováděným u lidí starších 65 let. Je hrazena ze zdravotního pojištění a ti, kteří operaci podstoupili, často litují, že se k ní neodhodlali dříve. Chirurg při ní odstraní zakalenou čočku a nahradí ji umělou, operace trvá zhruba 15 minut. Zelený zákal na rozdíl od šedého zákalu neznamená zkalení očních struktur, ale poškození zrakového nervu vysokým nitroočním tlakem. Je zrádný tím, že se nemoc z počátku nemusí nijak projevit. Proto je důležitá prevence, včasná diagnostika. Pokročilý glaukom způsobuje výpadky zorného pole a změny už není možné zvrátit, proto je tak důležité je včas zastavit léčbou zvýšeného nitroočního tlaku.