Neříkejte si o něčem, že už si to nikdy nedáte. „Nezdravých věcí si dejte jen trošku a bez výčitek si je užijte,“ doporučuje Iva Málková ze společnosti STOB, která mimo jiné pořádá úspěšné kurzy hubnutí pro ženy i pro muže.

Mimochodem, i některé nezdravé pochutiny obsahují antioxidanty a zdraví prospěšné látky. Jen negativa přece jen převažují, a proto je skutečně jezte s mírou.

1. Popcorn

Už jste ochutnali? Vaše děti nebo vnoučata ho nejspíše mají v oblibě a vás možná překvapí, že to není zase takové zlo a že jako zobání k filmu nebo televizi je lepší než chipsy nebo třeba oblíbený pokrájený plísňový sýr.

Popcorn je totiž poměrně nízkokalorický, protože skoro nic neváží, a zároveň obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před stárnutím. Raději však volte varianty bez příchutě.

2. Pizza

Cože, pizza? Sám symbol všeho nezdravého a nedietního? Dejte si tu z tenkého těsta, nikoliv celou a snězte ji v klidu u stolu – dobrá je třeba ta s kuřecím masem a špenátem, případně jiný typ se zeleninou. Dobrá je i rajčatová omáčka používaná jako podklad, obsahuje lykopen, což je antioxidant, který pomáhá předcházet srdečním chorobám a rakovině. Nejlépe se vstřebává z hodně teplé pizzy.

Naopak se vyhýbejte těm ze silného těsta a s vrstvou sýra, to jsou skutečně kalorické bomby, které vám neprospějí ničím.

3. Čokoládové brownies

Tmavá čokoláda sama o sobě je docela zdravá pro srdce, jen se jí nesmí sníst moc, protože zároveň obsahuje tuk. Pokud si připravíte domácí brownies z celozrnné mouky a dáte si malý kousek, je to v naprostém pořádku.

Stejně jako je v pořádku si občas dát čtvereček nebo dva čokolády s vysokým obsahem kakaa a ukojit tak svou chuť na sladké. Pokud možno bez výčitek, skutečně na tom není nic špatného.

4. Pečené brambory nebo hranolky

Hranolky z friťáku si vážně raději odpusťte, ale někde je dělají metodou air fryer, neboli v horkovzdušné fritéze, a ty jsou skoro bez tuku. Případně si dejte pečené brambory, ty jsou v pořádku – pokud se nesnažíte úplně vyhnout sacharidům, což byste neměli. I brambory jsou zdrojem vlákniny, byť jí tam není mnoho. Jsou navíc při hubnutí o dost vhodnější než rýže, po které nám dříve vyhládne.

5. Arašídové máslo

Tohle je hodně hříšné, tučné a kalorické potěšení. Ale kdo ho jednou ochutnal, ví, jak těžké je mu odolat. Když vydržíte dát si ho jen trochu na pečivo, nemusí se bát – je bohatým zdrojem bílkovin a obsahuje také spoustu vitamínu E, hořčíku a antioxidantů.