Spousta lidí vidí populární sociální sítě jako zlo, ale podívejte se na jejich užívání jako na možnost, jak být v kontaktu se svými blízkými. U nás doma si díky nim píšeme nebo posíláme fotky s dospělými dětmi, které se nedávno odstěhovaly. Jsem si jistá, že tak často bychom si určitě nevolali.

Zní to složitě, ale určitě to zvládnete, i když zatím mobil používáte hlavně na volání a esemesky. Pokud disponujete chytrým telefonem s internetem, díky němuž si čtete články na webech, hledáte dopravní spojení nebo počasí, pak máte všechno, co potřebujete.

Jděte do toho, bude vás to bavit

Do takového telefonu totiž půjdou snadno nainstalovat aplikace, díky kterým budete moci například popřát vnoučatům k svátku či narozeninám nebo je pozvat na oběd. Některé telefony je mají nainstalované rovnou z výroby, jen o tom možná nevíte. Kdo vám s tím pomůže? Vnoučata, kdo jiný – určitě vás zároveň povzbudí.

Že je to dobrý nápad, ve své diplomové práci potvrdil i Tomáš Kašpařík, který se ve své diplomové práci na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci zabýval současnou mezigenerační komunikací.

„U mladých lidí, zejména u studentů, se poměrně snadno může stát, že kvůli nedostatku času, který jim zabírá příprava do školy, brigády, schází čas na návštěvu prarodičů. Takový člověk si však snadněji najde pár minut denně nebo týdně alespoň na komunikaci zprostředkovanou, kterou může v tomto případě reprezentovat internetová komunikace,“ píše Kašpařík.

Podle něj pro prarodiče postupem doby převáží nad obtížemi technického zaškolení radost z úspěšného vyhledávání informací i poznatků prostřednictvím internetu a radost z možností online komunikace.

Nebojte se mobilních aplikací

S vnoučaty si samozřejmě můžete mailovat, to je pohodlnější z počítače než z mobilu, ale věřte, že tuhle formu komunikace už nejspíše považují za překonanou a používají ji především k nějakým oficiálním záležitostem – středoškoláci nebo vysokoškoláci se tak například mohou domlouvat se svými profesory. Mladší děti navíc mail nepoužívají v podstatě vůbec.

Lepší proto je sáhnout po programu či aplikaci určené přímo k rychlé vzájemné komunikaci. Doporučit se dají v zásadě tři aplikace – WhatsApp, Facebook a Instagram. WhatsApp asi nejvíce připomíná klasické esemesky, ale potřebujete k němu datový tarif nebo připojení prostřednictvím wi-fi (pak ušetříte za esemesky). Facebook umožňuje používat pouze messenger k přímé komunikaci, nemusíte nijak řešit svůj profil a být jakkoli aktivní na této síti. Jak WhatsApp, tak messenger na Facebooku umožňují povídání více lidí najednou. Instagram také nabízí přímou vzájemnou komunikaci. Vaše vnoučata nejspíš používají i další aplikace, například TikTok, ale do toho se nepouštějte. Aplikace založená na krátkých videích nebude nic pro vás.

Věk vnoučat rozhoduje také o tom, jaké sociální síti dávají přednost: když to zjednodušíme, tak vysokoškoláci ještě mají Facebook, středoškoláci Instagram a školáci TikTok. Tam mají profily, na nichž jsou aktivní. Ale mnoho jich kvůli komunikaci často používá právě messenger na Facebooku. Až konečně přijedou, určitě vás to rádi naučí.

Možná už jste slyšeli i o videohovorech – ty už ale víceméně připomínají klasické telefonování a je fér se na nich domluvit předem, protože když se někomu ozvete, zatímco je venku s kamarády, asi z toho nic nebude. Videohovory umí třeba messenger na Facebooku nebo Skype.

A na tohle bacha

Jakmile se do světa sociálních sítí odvážíte, měli byste počítat i s riziky – teď vás nechceme nijak strašit, spíše upozornit na nějaká citlivá místa komunikace s nejmladší generací. Prarodičům se někdy stává, že mají tendenci skrz sociální sítě kontrolovat své děti nebo vnoučata, snažte se tomu ubránit, nehltat každou novou fotku nebo status, který zveřejní, a neptat se jich, kde to jsou a co tam dělají.

Dodržujte tři následující pravidla:

Komentářům se spíš vyhněte

I když si myslíte, že jste vtipní a bystří, potlačte svoje nutkání komentovat příspěvky na sociální síti, zapojovat se do probíhající komunikace lidí o desítky let mladších a podobně. Mohli byste to svým vnoučatům mezi vrstevníky zavařit.

Nezveřejňujte fotky vnoučat

Pokud jste sami aktivní třeba na Facebooku, nezveřejňujte jejich fotky nebo třeba historky s nimi bez jejich souhlasu nebo souhlasu jejich rodičů.

Rozlišujte přímou komunikaci a veřejný status

Někdy se stane, že chcete napsat vzkaz nějakému člověku a omylem ho zveřejníte přímo na jeho facebookovém profilu, tomu se určitě snažte vyhnout. A už vůbec tam nic nepište cíleně, například výčitku, že vnoučata už vám zase týden nenapsala. A pokud už nějakou takovou botu uděláte, na Facebooku ji snadno smažete. Ale to už je téma na další lekci.