Konečně, jaro je tady, usmíváte se a chystáte se na výlet do přírody? Pak patříte mezi šťastlivce, kteří nemají tušení, co to alergie vlastně jsou a jaké nepříjemnosti s sebou nesou.

Přibližně 16 procent obyvatel České republiky však o jarních alergiích a tzv. senné rýmě ví své. Bez kapesníku se nehnou z bytu, kýchání je u nich na denním pořádku, zarudlým nosem by mohli konkurovat klaunům a oči je svědí tak, jako by jim do nich nastříkali pepřák.

Důvodem těchto obtíží jsou alergeny – látky, které vyvolávají přehnanou alergickou reakci. A že o ně není v téhle době nouze! Často to bývají rostliny, stromy, roztoči, pyl nebo prach.

Léky až druhá volba

Alergolog dokáže zjistit, o jaký alergen se přesně jedná, a doporučí vhodné medikamenty, které tyto potíže výrazně zmírní. Že nechcete polykat pilulky jako na běžícím pásu?

Vyhlásit válku jarním alergiím můžete i přírodní cestou, a sice nejrůznějšími tinkturami, kúrami a mastičkami z bylinek a pupenů rostlin.

Na rozdíl od léků bylinky nezabírají okamžitě, a proto je nutné užívat je dlouhodobě. Nejdůležitější ale je zahájit léčbu ještě před začátkem pylové sezony a ukončit ji až tehdy, kdy daný alergen zcela zmizí z ovzduší.

  • PENÍZOVKA SAMETONOHÁ Zlepšuje činnost slinivky a srdce a čistí pokožku. Má silné protinádorové a antibakteriální účinky. Pomáhá při akné, alergiích, ekzémech, kvasinkách, gynekologických potížích, mykózách a plísních.
  • ČERNÝ RYBÍZ Optimalizuje funkci nadledvinek, je účinný při těžších formách zánětů. Zároveň slouží jako antialergikum při senné rýmě, ekzému a astmatu.
  • KÚRA K13 Obsahuje tinktury z měsíčku, žampionu, grepu a černého rybízu. Pomáhá vyčistit organismus od bakterií a plísní, které se vyskytují v dýchacích cestách.
  • PŘÍRODNÍ INHALACE Regenerovat dýchací ústrojí můžete i pomocí inhalace, kterou připravíte z květu černého bezu, dobromysli, modřínu, jitrocele, divizny, eukalyptu a měsíčku. Inhalování bylinek zmírňuje dýchací problémy, zánětlivé stavy a astma a celkově posiluje organismus.