„Víc a víc studií dokazuje, že blízké vztahy jsou zásadně důležité pro naše zdraví a duševní pohodu,“ říká Frances Chenová, profesorka z University of British Columbia, která se podílela na zjištění, že vůně milovaného partnera vám zlepší kvalitu spánku. „Mnohem méně víme o roli vůní ve vztazích a ve vzájemné podpoře. Naše nová studie přináší důkazy, že pouhá vůně romantického partnera zvýší efektivitu vašeho spánku.“

Dobrou, miláčku

Starší výzkumy už dokázaly, že milostné vztahy a fyzický kontakt mají dobrý vliv na zdraví a mentalitu člověka. Jiné potvrdily, že vůně ovlivňují činnost lidského mozku. Ještě nikdo se ale nikdy nepodíval na propojení těchto dvou jevů. Profesorka Chenová a doktorandka Marlise Hoferová se pustily do výzkumu s dobrovolníky, aby zjistily, jestli taková spojnice existuje.

Oslovily pro svou studii páry v dlouhodobém vztahu. Jeden z páru potom dostal bílé bavlněné tričko, které měl nosit 24 hodin, přičemž měl zakázáno používat deodoranty a parfémy. Nesměli ale ani cvičit, jíst ostrá jídla nebo chodit do výrazně aromatického prostředí. Cílem bylo získat tričko s vůní, nikoliv potem, dané osoby. Trika potom výzkumnice vzduchotěsně uzavřely a zmrazily.

Následně dostal druhý z páru na výběr dvě trička. Jedno z nich nosil předtím jejich partner, druhé bylo nové nebo je nosil někdo úplně cizí. Pokud měl účastník studie na polštáři navlečené triko svého partnera, spal v průměru o devět minut déle než na druhém kusu prádla. Devět minut denně vám za týden dá více než hodinu. Ve skutečnosti si ale odpočinete ještě mnohem více, protože oněch devět minut navíc bylo způsobeno klidným a hlubokým spánkem.

Jak ukázaly monitory na zápěstí účastníků, spali s tričkem svého partnera mnohem kvalitnějším spánkem, nepřevraceli se a nebudili. „Účinek, který jsme pozorovali, je srovnatelný s melatoninem v prášku, který se běžně užívá jako prostředek na spaní. Dokázali jsme, že vůně blízké osoby může velmi silně ovlivnit vaše zdraví,“ říká Hoferová.

Nosní zkouška

Zajímavé ještě je, že kvalitnějším spánkem spali účastníci i tehdy, pokud nevěděli, že na polštáři je vůně jejich partnera. Někdo to prostě nepoznal a přesto se mnohem lépe vyspal. Jiným účastníkům vědkyně naopak zalhaly, že dnes budou spát s partnerovým trikem, a dali jim čisté. V takovém případě spal dotyčný člověk stejně jako kdykoliv jindy. Kdepak, váš nos a mozek nic neošidí.

Zdálo by se, že ze studie vyplývá, že po boku vašeho miláčka se vám bude vždycky spát lépe, ale tak to není. To platí pouze pro jeho vůni. Studie nepočítá s chrápáním, kopáním, buzením toho druhého, různými názory na teplotu v ložnici a dalšími faktory, které s tou vůní jaksi souvisejí. Nicméně na služební cesty, do lázní, nemocnice nebo na dovolenou bez něj si jeho tričko nebo šálu rozhodně vezměte. I kdybyste před kamarádkami měla vypadat jako zamilovaná puberťačka.

Zdroj:

https://www.psychologicalscience.org/news/releases/2020-02-romance-scent-sleep.html