Podle statistik je nejčastějším typem rakoviny u žen rakovina prsu, tlustého střeva a rakovina dělohy. Odborníci tvrdí, že účinná prevence může zabránit vzniku více než poloviny případů rakoviny. Téhle nemoci se v nejbližších letech zřejmě nezbavíme, ale třeba z ní nebudeme mít takový strach, když o sebe budeme řádně pečovat.

Geny, nebo špatná životospráva?

Většina nádorových onemocnění má genetický podklad, ale to, že někdo u vás doma onemocněl rakovinou prsu nebo tlustého střeva, ještě neznamená, že to čeká i vás. Vlastní genetickou informaci ovlivnit nelze, ale existuje řada cílených preventivních programů s vyšším počtem vyšetření, které mohou případné riziko eliminovat nebo včas odhalit nádor. Pokud vám z vyšetření vyjde, že patříte k nosičům genetické mutace, je nesmírně důležité ovlivnit ostatní rizikové faktory. Primářka Kliniky komplexní onkologické péče Katarína Petráková ženám doporučuje především zdravý životní styl. „Kromě zdravé stravy s omezením tuků bych zdůraznila důležitost nekouření, omezení příjmu alkoholu a zařazení cvičení do denního programu. Je už prokázáno, že pohybem můžeme například snížit riziko výskytu nádoru tlustého střeva o 40 až 50 procent, riziko výskytu rakoviny prsu o 30 až 40 procent, stejně tak výskyt jiných nádorů,“ doporučuje onkoložka. Ideální je věnovat aspoň 30 minut pohybové aktivity střední intenzity denně po dobu pěti dnů nebo 20 minut vysoké intenzity po dobu tří dnů v týdnu. A nemusí to být jen fitko, ale klidně i běžná chůze, delší procházky se psem, turistika, jízda na kole či cokoliv vás baví. „Častokrát si stěžujeme na nedostatek času, ale pokud například někdy nahradíte jízdu autem chůzí nebo jízdou na kole, místo výtahu použijete schody, tak svůj denní limit hravě splníte,“ dodává lékařka.

Související články

Rakovina prsu

Je nejčastější zhoubné onemocnění žen středního a vyššího věku, ale potkat může i mladé ženy do třicítky. Proto je důležité včasné odhalení a správná léčba. Nejlepší způsob, jak neonemocnět, je prevence. Jde totiž o rakovinu, které se sice musíme přiměřeně obávat, ale nemusíme se hroutit – dá se totiž celkem úspěšně léčit. Podle mamoložky Miroslavy Skovajsové platí, že zhoubné ložisko je možné odhalit včas, pokud se ženy nevyhýbají preventivnímu screeningu. „Úspěšnost odhalení souvisí s tím, jak dobře přehledná, nebo naopak nepřehledná je prsní tkáň u konkrétní ženy, ale také to, zda je vyšetřená ve specializovaném centru,“ říká odbornice. Platí totiž jednoduché pravidlo – když člověk provádí nějaký úkon často, umí to lépe než ten, který se tématu věnuje okrajově.

Mamografu se bát nemusíte, i když se často mezi ženami proslýchá, že ozařování škodí zdraví. Míra ozáření je ale v tomto případě minimální. Preventivní mamografické vyšetření je pro ženy od 45. roku věku bezplatné ve dvouletých intervalech. Zapotřebí je pouze žádanka od gynekologa či praktického lékaře. Máte-li v rodinné anamnéze tento typ rakoviny, je vhodné chodit na mamograf dříve (poplatek činí 1000 Kč) a častěji, ideálně každý rok. Vždy jde ale o spolupráci mezi ženou a lékařem. Kromě vyšetření na mamografu by si ženy měly provádět samovyšetření, to je velmi důležité zejména u žen do 40 let, kdy se častěji vyskytují rychle rostoucí a agresivnější nádory. Cokoli se řeší včas, má naději na vyřešení. A v léčbě rakoviny prsu to platí stejně. Jak říká Miroslava Skovajsová, většina rakovinných nádorů se chová předvídatelně, tedy jsou dobře léčitelné.

Související články

Onkogynekologická onemocnění

V porovnání s jinými zeměmi mají české ženy velké privilegium. Mají k dispozici nejen pokročilou medicínu, ale také řadu preventivních vyšetření, na které mají bezplatně nárok.

Preventivní gynekologické prohlídky jsou určené k tomu, aby odhalily i bezpříznakově probíhající změny v děloze. Bohužel se jim mnohé starší ženy vyhýbají. Buď si neuvědomují rizika, nebo již nežijí sexuálním životem. Kdo zanedbává prevenci, měl by se do ordinace vypravit alespoň tehdy, když tělo vysílá signály, že je něco špatně. Kromě celkem známých symptomů, jako je krvácení mimo cykly a po menopauze, bolestivost při pohlavním styku a nepříjemný výtok, se můžou nádory ženských reprodukčních orgánů projevit i nespecifickými příznaky. Bolestí v podbřišku, v bedrech, můžou se objevit problémy s trávením, jako je zácpa či průjmy, nechutenství, nadýmání či únava a vyčerpání. Každý ze signálů by měl být důvodem k návštěvě lékaře.

Související články

Karcinom dělohy

Rakovina nejčastěji postihuje dvě části dělohy – děložní čípek nebo endometrium, což je vlastně výstelka dělohy. I když se může zdát, že jde o totéž, liší se především to, jakým způsobem vzniká zhoubné bujení. A podobně jako u rakoviny prsu, i zde platí, že díky prevenci je možné se onemocnění vyhnout. Ročně u nás onemocní zhruba 2 tisíce žen a tahle čísla se bohužel moc nemění. To souvisí především s narůstající délkou života a také vysokým výskytem obezity či nadváhy. Právě obezita je nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro rakovinu endometria a riziko zvyšuje už i nadváha. Podkožní tuková tkáň totiž produkuje hormony estrogeny, které mohou podporovat růst buněk nádoru endometria. Jako prevence je tedy vhodné zhubnout, udržovat zdravý životní styl s přiměřenou pohybovou aktivitou, jídelníček obohatit o zeleninu a ovoce, které jsou bohaté na vlákninu, a omezit naopak potraviny s vysokým podílem tuků. Rakovina dělohy je riziková pro ženy, které jsou nadměrně vystavené estrogenům z jiného důvodu, např. časné zahájení menstruace, pozdní menopauza, bezdětnost, ale i hormonální porucha související s chybějící pravidelnou ovulací.

Karcinom dělohy se nejčastěji diagnostikuje u žen po menopauze, především ve věkové kategorii 50–69 let. Co tedy dělat, aby nás tohle onemocnění nepotkalo? Chodit na prevenci ke svému gynekologovi, poslouchat svoje tělo a s prvními příznaky nečekat a hlavně se nenechat odbýt. Ne vždy je při včasném odhalení nutné odstranění orgánů, někdy stačí pouze hormonální léčba či imunoterapie.

Karcinom děložního čípku

Za rakovinu děložního čípku může infekce lidským papilomavirem (HPV), s kterou se během života potká až 80 procent žen. Většina z nich se ani nedozví, že se s tímto virem setkala, protože imunitní systém si s infekcí poradí. V některých případech ale dojde vlivem působení HPV ke změnám v buňkách na povrchu děložního čípku, které mohou vyvolat vznik rakoviny. K přenosu viru dochází zejména pohlavním stykem, přičemž nakazit se můžete už od prvního partnera. Ale pozor, k přenosu může dojít i při orálním sexu, takže kondom je v případě prevence před HPV virem dokonalou ochranou. V Česku každý rok onemocní zhruba 800 žen a 300 z nich bohužel onemocnění podlehne. Přitom se dá i tomuto typu rakoviny dobře předejít. Zejména pravidelnými gynekologickými prohlídkami, kdy lékař provádí takzvanou cytologii. Toto vyšetření jednou za rok je hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Proti HPV viru se lze i nechat očkovat, ideální ovšem je, pokud je vakcína aplikovaná ještě před zahájením pohlavního života. Dalším významným pokrokem je zavedení další metody do screeningu, kterou je test HPV DNA, který analýzou DNA odhalí přítomnost rizikové infekce. Nově je toto vyšetření zdarma pro ženy od 35 do 45 let. Pokud je vám více, je možné požádat svého gynekologa a test si uhradit z vlastní kapsy (cena se pohybuje kolem 1000 Kč). Vyšetření je vhodné jednak pro mladé dívky, ale také pro ženy nad 65 let, u kterých se rakovina děložního čípku vyskytuje nejčastěji. Pozitivní výsledek testu ale neznamená, že má žena rakovinu, je to jen signál k podrobnějšímu sledování.

Rakovina tlustého střeva

Nevysvětlitelné hubnutí, krev ve stolici, průjmy, nebo naopak zácpa. To může být v lepším případě „stravovací chyba“, v horším případě příznak nádorového onemocnění tlustého střeva. Tento typ rakoviny postihuje hlavně lidi starší 60 let, ale nezřídka i mladší. Mezi hlavní příčiny patří nevhodný jídelníček, především nadměrná konzumace červeného masa, uzenin a minimální množství potravin obsahujících vlákninu. Dále sem patří nedostatek pohybu, nadměrná konzumace alkoholu i forma zpracování jídla. Podle odborníků je nevhodné především uzení, ale i časté grilování. Tyhle tepelné úpravy potravin podporují snadnější vstup karcinogenních látek do těla.

Nádor bohužel nezřídka bují absolutně bez příznaků, takže je pak léčba mnohem náročnější. Při včasném odhalení vše řeší endoskopický zákrok, při němž je zhoubný nádor odstraněn už v rané fázi.

Pokud je vám více než 55 let, neoddalujte vyšetření a návštěvu lékaře. Nádor tlustého střeva se diagnostikuje pomocí dostupné metody, kolonoskopie, které se opravdu není třeba bát. Od 55 let je jako preventivní metoda hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Ještě před ní se provádí absolutně nenáročné vyšetření, které odhaluje přítomnost krve ve stolici. Test okultního krvácení do stolice se dá i koupit v lékárně a můžete ho provést doma.

Související články

Stres a rakovina

Stres a rakovina

Mnohé studie naznačují, že dlouhodobý chronický stres má negativní vliv na imunitní systém. Ovlivňuje nádorové onemocnění v různých jeho fázích včetně schopnosti metastázování. „mezi nejzávažnější psychické stresory, které mohou způsobit dlouhodobý psychosociální stres, patří úmrtí partnera či potomka, ztráta zaměstnání, rozvod nebo rozchod s partnerem, existenční problémy. Jiný vliv může být akutní stres, který trvá řádově několik minut. Podle kterých prací může akutní stres imunitní systém naopak aktivovat,“ říká Katarína Petráková. Oxfordské a harvardské studie naznačují, že pozitivně funguje v prevenci před nádorovým onemocněním praktikování mindfulness (metoda všímavosti, uvědomění si přítomného okamžiku).

Choďte na screening

Katarína Petráková, primářka kliniky komplexní onkologické péče

Pro všechny tři nejčastější zhoubné nádory, kterými je rakovina prsu, nádor tlustého střeva a dělohy, jsou v českém republice hrazené screeningové programy, tedy pravidelná vyšetření. Cílem je včasné odhalení nádoru, nejlépe v době, kdy lze nádor ještě odstranit operativně.

Související články

Čím menší je nádor v době zjištění, tím větší je i naděje na jeho úplné vyléčení. Toto pravidlo platí pro všechny zhoubné nádory. V české republice se už dlouho provádějí tři plošné screeningy, které se týkají všech obyvatel v určitém věku (všechny jsou plně hrazeny všemi zdravotními pojišťovnami, pozn. red.). V současné době běží pilotní program pro další nádorová onemocnění, jako je zhoubný nádor plic a slinivky.

Léčitelnost nádorů je závislá od citlivosti daného typu nádoru na současné možnosti léčby. Například nádor prsu patří k těm citlivějším na léčbu, zhoubný nádor vaječníků k méně citlivým.

Aromaterapie jako prevence

Aromaterapie jako prevence

Citrusové éterické oleje obsahují limonen, který má mít protizánětlivé a protirakovinné vlastnosti. Robert Tisserand v Británii v sedmdesátých letech založil první firmu na prodej éterických olejů a během dvaceti let je zpopularizoval, doporučuje konzumaci čerstvých pomerančů, zeleného čaje a vtírání éterických olejů, především z citronu, bergamotu, zázvoru a palmarosy.

ZDROJ: časopis Vlasta, Masarykův onkologický ústav, Brno, https://www.mou.cz/, https://www.cancer.net/blog/2021-07/can-using-essential-oils-help-treat-cancer-and-its-side-effects

Související články