Nový rok, nový začátek. Hodně lidí bere tohle doslova nejen při hubnutí a touze naučit se konečně anglicky, ale i ve vztahu. Podle statistik se totiž právě po silvestru nejvíc párů, nebo aspoň jedné jejich poloviny, rozhodne společný život ukončit. Vztahový poradce a psycholog Eric Hagmann tuhle tendenci potvrzuje i ze své praxe. Lednu se prý mezi odborníky dokonce říká rozchodový měsíc. Zeptali jsme se ho, proč to tak je a jak se k tomu postavit.

Proč se největší procento vztahů rozpadá po Novém roce?

Nejenže se vztahy rozcházejí, ale je také největší nával v ordinacích manželských poradců a terapeutů. Podle mé zkušenosti to ale není výsledek akutní krize nebo stupňujících se konfliktů, spíše jde o dlouhodobé problémy a chladně racionální rozhodnutí, že na začátku roku je čas začít nový život. Nebo se pokusit zabojovat a zachránit ten původní. Ptám se lidí, kteří mě z tohoto důvodu navštíví, jak by se cítili, kdyby bylo o rok víc a oni seděli v mé ordinaci a v jejich životě se nic nezměnilo. Dost často mi odpoví, že by to bylo hrozné, protože by vyhodili jeden rok svého života z okna. Ale ani taková reakce nemusí znamenat nevyhnutelný rozpad vztahu. Rozhodně je to ale vážný varovný signál.

Co mohou páry udělat, aby svůj vztah zase posílily?

Není to jednoduché, ale musejí se postavit čelem ke svým pochybnostem o společné budoucnosti. Proč se vůbec dostaly do tohoto bodu, proč o rozchodu uvažují… Podle toho se potom pokusit daný problém řešit A rozhodně doporučuji navštívit odborníka, který vám pomůže projít těžkým obdobím. Stojí to za to. Navíc společně zvládnutá krize vám dodá cosi, čemu se říká vztahové sebevědomí, a jakékoli další krizi budete čelit s větší důvěrou jeden v druhého.

Co se stane, když se vztah opravdu v lednu rozpadne?

Po rozchodu přichází období zlomeného srdce. Je to bezpochyby jedna z nejbolestivějších zkušeností v životě a je nutné brát ji vážně. Zvlášť pokud jste vy ten, který byl opuštěn. Nezpracovaný strach a bolest vám dokážou zablokovat potenciální nový vztah. Já doporučuji se s tím nevyrovnávat uspěchaným hledáním milenců, pitím nebo utrácením. Jsem rozhodně pro návštěvu odborníka. Se zlomenou nohou byste u něj seděli nejpozději druhý den ráno. Tak dopřejte svému srdci stejnou péči.

A co je to tedy s tím lednem?

Ten za nic nemůže. Jde prostě o to, jak máme vybudovaný rok. Jaro je prodchnuté novými začátky, léto je pohoda a dovolená, na podzim začne houstnout stres, zima, škola, pak Vánoce, které dokážou v manželství velmi bolestivě zasáhnout nejslabší místa, a najednou je leden – konec, klid, ticho, nový letopočet, nová šance. Jestli máte dojem, že se váš vztah ocitl v takovém koloběhu, začněte s tím něco dělat okamžitě. Nečekejte, až to na podzim vybublá a v lednu bouchne. Ona podobná situace klidu a nádechu může nastat i jindy – o vztah se musí pečovat pořád. A jestli jste vy ten, který touží odejít, zkuste to nejdřív probrat s psychologem. Aby jste si ujasnili, jak je to vážné, a aby vás jedno iracionální lednové rozhodnutí nemrzelo celý život.