„Tabu přestane být tabu, když se člověk přestane bát mluvit o věcech, které se prostě dějí. Život je rozmanitý a přináší mnoho nesnází a problémů, bez sdílení se však řeší těžko. Slova člověk vynalezl proto, aby si mohl pomáhat, využívat zkušeností jiných, společně prožívat radosti i starosti. Tak může být život lehčí a plnohodnotnější. Tabu přestanou být nedotknutelná, když na ně sami najdeme odpovědi. Ptejme se tedy,“ říká psycholožka a sexuoložka docentka Laura Janáčková, CSc.

Zhoršování potíží

Odkládání návštěvy lékaře vede jen k zhoršování obtěžujících příznaků. Z mezinárodního průzkumu přitom vyplývá, že například svědění, bolest a krvácení při stolici související s rozšířenými hemoroidy, které zná z vlastní zkušenosti více než polovina z nás, mlčky snášíme téměř rok a půl. Stejný průzkum také ukázal, že než abychom navštívili lékaře, raději hledáme informace na internetu nebo u svých příbuzných a známých.

I když je pro nás nepříjemné o příznacích hovořit, lékař se s nimi setkává každý den a jejich řešení je pro něj rutinou. „Pacientovi může v těchto chvílích pomoci uvědomění si faktu, že lékař je odborník, který se s těmito problémy setkává běžně, není pro něj nijak výjimečné o nich mluvit a je zkušený v jejich řešení. Strachy a obavy z nepochopení či výsměchu nejsou namístě, zdraví člověka musí být vždy prioritou,“ říká doc. Janáčková.

Lékař to prostě nebere tak osobně a přitom jedině on vám může doporučit vhodnou dlouhodobou léčbu nebo přípravky zaměřené na akutní úlevu.

Řešte i banální potíže

Potíže s konečníkem nemusí znamenat jen hemoroidy nebo tak obávaná nádorová onemocnění. Často se svědění objevuje ve spojitosti s ekzémem nebo kvasinkovým onemocněním. Situaci může zhoršovat jak nedostatečná, tak přehnaná hygiena.

I u příznaků na první pohled banálních je důležitá včasná návštěva praktického lékaře a odborná diagnóza. Ta zabrání zhoršování vyžadující delší a složitější léčbu. V případě ekzému a kvasinek jsou k dispozici masti, u hemoroidálního onemocnění pak může praktik poradit s akutní léčbou ve formě čípků a mastí a doporučit užívání venofarmak posilujících žilní stěnu, potlačujících zánět a zmírňujících otok.

Důležitá je také úprava životního stylu. To potvrzuje i praktická lékařka MUDr. Jana Vojtíšková z Prahy: „S některými problémy se pacienti neradi svěřují a trvá jim dlouho, než se odhodlají je řešit. Je to pochopitelné, ale řešení není dobré odkládat. Čím dříve se pacienti rozhodnou pro návštěvu praktického lékaře, tím dříve je možné určit správnou diagnózu a začít s cílenou léčbou. V případě řitní oblasti se jedná zpravidla o režimová opatření a kombinaci lokální a systémové léčby.“