Strava: Únavu, napětí a emoční výkyvy můžete zmírnit stabilizací hladiny krevního cukru. Takže jezte pravidelně, nevynechávejte tolik zapovídané sacharidy (ovšem přednost dejte těm „správným“, komplexním, jako je rýže, celozrnné pečivo, luštěniny), které dodávají plynule energii. Nezapomínejte na snídani a nepřehánějte to s kávou, i když ji milujete (kofein ve velkém množství způsobuje podrážděnost, znásobuje úzkost, zvyšuje napětí a znemožňuje kvalitní spánek).

Cvičení: Pravidelné cvičení může zmírnit stres a zároveň zvýšit energii a zvednout náladu. Zkuste si vyšetřit denně aspoň 30 minut, ideálně 5 dnů v týdnu. Co třeba chodit pěšky, když to jde? Studie potvrzují, že všechny nepříjemné symptomy, včetně úzkosti, stresu a deprese, cvičení zahání mnohem účinněji než hormonální přípravky. Nechce se vám? Mně taky často ne, ale stačí se překonat a pak vám bude fajn. Čím více budete cvičit, tím lépe se budete cítit. Vážně.

Relaxační techniky: Možná nejste příznivkyní meditací, ale je dokázáno, že například jóga, taiči, meditace či masáže jsou relaxační techniky, které snižují míru stresu. Kromě toho se vám po nich bude lépe spát.

Spánek: Není až tak důležité, zda budete spát osm nebo sedm hodin, podstatné je, jak kvalitní spánek budete mít. Spousta žen žije kolem padesátky velmi hekticky, chodí do práce, starají se o dospívající děti, některé i o své nemocné rodiče, případně vnoučata. Je důležité, aby předcházely stresu a ze spánku si udělaly prioritu. Aspoň půl hodiny před ulehnutím přestaňte dělat to, čemu se zrovna věnujete. Vypněte televizi, zaklapněte počítač, vykašlete se na žehlení, prostě stopněte jakoukoli činnost a začněte se připravovat na spánek. Dbejte na to, aby byla místnost, ve které spíte, chladnější a ideálně vyvětraná. Než vypnete lampičku, uvolněte se – třeba čtením, milováním s partnerem nebo tichou meditací. Je to na vás.

A co ještě pomůže duši? Tohle si opakujte!

Nemusíte být perfektní: Vaše cíle nemusí být moc vysoko, přestaňte si pořád něco vyčítat a buďte spokojená sama se sebou.

Nesrovnávejte se: Nekoukejte se na kamarádky nebo kolegyně, nepoměřujte se s nimi, protože to vyvolává úzkost. Vy jste vy a jste jedinečná!

Buďte nezávislá a naučte se odmítnout: Přestaňte neustále prokazovat laskavosti druhým, když to není potřeba. Říct „ne“ přece neznamená, že přerušíte s těmi druhými kontakt. Máte právo říkat chci nebo nechci.

Nesnažte se měnit všechno hned: Kolem padesátky už moc dobře víte, co je důležité a co ne. Znáte svoje schopnosti a taky chápete, že na něco si člověk musí počkat, aby se dočkal. Možná si navenek hrajete na supermanku, která má pořád dost síly, ale pokud to tak není, zvolněte a dělejte všechno popořádku. Nic vám neuteče.

Odpočívejte: Bez oddechu si přivodíte stavy úzkosti a možná i deprese. Takže si klidně dělejte přestávky, odpočívejte, kašlete na dvacetileté nadupané kolegyně, vy si to prostě udělejte tak, jak chcete vy.

Pěstujte přátelství: Jedna studie zjistila, že zvláště ženy ve středním věku potřebují kamarádky víc než dřív. Proč? Kamarádky chápou, jak vám je (ony se cítí podobně). Rozveselí vás (bez humoru by to nešlo), naslouchají vám, zajímají se o všechny změny, které se ve vašem životě dějí a nakopnou vás směrem dopředu, inspirují vás a věří ve vás!