Některé ženy trpí v tomto období nepravidelnou menstruací či silnými bolestmi. Můžete dostat menstruaci o pár dnů dříve nebo naopak až po dvou měsících. Menstruace může být také kratší, slabší nebo naopak delší či silnější a bolestivější. Podle aromaterapeutky Adély Zrubecké z Nobilis Tilia skvěle zabírá tato harmonizační směs: Do 70 ml mandlového a 30 ml pupakového oleje přidejte 20 kapek cypřiše, 10 kapek šalvěje muškátové, 10 kapek bergamotu a 15 kapek levandule. Směsí potírejte podbřišek a bederní oblast, a to aspoň dvakrát denně. „Při silných bolestech a křečích přidejte do směsi více levandule, heřmánku a majoránky. Pokud je krvácení slabé, právě tahle směs zlepší menstruační cyklus. Když už menstruujete méně často, zařaďte do péče růži a vetyver,“ radí odbornice.

Návaly a pocení

Spousta žen si stěžuje na nepříjemné návaly a pocení. Návaly obvykle přicházejí nečekaně a trvají několik minut. Různit se může jejich intenzita. Adéla Zrubecká doporučuje: „Vnitřně užívejte pupalkový olej, aspoň 3 kapky denně. A jako první pomoc do kabelky se vám bude hodit květová voda z růže nebo neroli, které pokožku ochladí v případě akutních návalů horkosti.“ Pijte také čaj z bylinek, který vyrovná hormonální hladinu. Jednou z nejlepších bylinek je šalvěj lékařská, drmek obecný, ženšen a ploštičník větevnatý.

Úzkost, deprese a emoční vyčerpání

Dalším z příznaků bývá u mnoha žen nadměrná úzkost, či dokonce sklon k depresím. Jak říká Adéla Zrubecká, mezi vhodné bylinky v těchto případech patří třezalka (pozor při současném užívání s antidepresivy), ovšem jako efektivnější vidí používání éterických olejů, protože efekt je téměř okamžitý. Při depresích pak doporučuje sladký pomeranč, bergamot, heřmánek, při emočním vyčerpání jasmín, růži a meduňku. „Pokud jste napjatá, přetažená, frustrovaná či ve stresu, ideálními oleji jsou citrusy, hlavně bergamot, grapefruit, neroli či hořký pomeranč,“ dodává aromaterapeutka.

Nespavost

Pokud se blížíte k padesátce a hůře se vám spí, často se v noci budíte, pak je to možná další signál, že směřujete k menopauze. Podle Adély Zrubecké je nejlepším lékem na zlepšení spánku snížení večerní aktivity, aby nebyl mozek „rozpracovaný“. Dopřejte si teplé mléko s medem nebo bylinkový čaj z heřmánku, meduňky či lipového květu, který lze přisladit medem či stévií. „Můžete si dopřát večerní koupel s meduňkou, růží nebo levandulí: 5–8 kapek smíchejte s hydrofilním nebo koupelovým olejem či medem a přidejte do vany. Zklidňující účinky má taky ylang-ylang, mandarinka, benzoe či santal,“ radí odbornice.

Problémy s močením či inkontinence

Ženy v menopauze běžně mívají potíže s močovým měchýřem. Můžete cítit neustálou potřebu močit nebo zažíváte bolestivé močení, případně se u vás mohou častěji vyskytovat infekce močového ústrojí. Za to může snížená hladina estrogenu a změny v močovém ústrojí. V případě, že pociťujete pálení a řezání, rozhodně navštivte gynekologa. V lehčích případech si ale můžete pomoci sama. Vhodné jsou opět éterické oleje vetyver, geránium a růže, které můžete použít do koupele nebo aromalampy. Zkuste si vyrobit obličejový olej, který nanášejte na dekolt a šíji podle potřeby: Do 20 ml rostlinného oleje (pupalkového, šípkového, mandlového) přidejte 5 kapek palmorůžové, 5 kapek růžového geránia, 2 kapky růže a 1 kapku vetyveru.