Jednou z domácích činností, kterou odjakživa bytostně nesnáším, je žehlení. Syn se mi narodil v době, kdy se zrodily jednorázové plínky, ale šlo o drahou vychytávku, která patřila k návštěvě pediatra, dlouhodobé procházce a spánku v suchu. Látkové plíny se prostě žehlily pořád… Ale tady se můj odpor k žehličce a prknu nezrodil. Mohlo za to povolání bývalého manžela – byl totiž jedním z prvních porevolučních krupiérů a na šichtu potřeboval minimálně čtyři dokonale vyžehlené košile. Žehlicí prkno bylo samostatným designovým kouskem našeho pidi bytu. Možná i proto miluji bavlněná pružná trička, šaty a kalhoty, které stačí „vyklepnout“ – a můžete jít.

Ty z vás, které to měly podobně, určitě potěšily první napařovací žehličky, šlo to s nimi o fous lépe a čas strávený žehlením se rapidně zkrátil. Ale ani téhle vychytávce se nepodařilo získat moji náklonnost. Stalo se to až mnohem později při focení jednoho módního editorialu, kdy mi stylista Norbert představil ruční napařovač. A to byla pecka! Dnes se s různými typy napařovačů roztrhl pytel a z diskuzí na internetu a debat s kamarádkami je jasné, že napařovače bodují. Proč tomu tak je?

Napařovací žehličku vystřídal vertikální pomocník

Některé moderní napařovací žehličky zvládnou vertikální parní žehlení bez prkna, ale není to ono. Špatně se s nimi manipuluje, protože jsou těžké, může z nich vytékat voda a často bývá problém s délkou kabelu. Speciální parní generátory či stanice, které díky tlaku páry už nemají problémy vyžehlit plnohodnotně i košili nebo halenku na ramínku, jsou zase příliš objemné a déle se zahřívají, takže nejsou extra akční a už vůbec ne mobilní. „Napařovače oděvů mohou být vždy po ruce, v mnoha případech dokonce úplně nahradí žehličku. Hlavně pokud nežehlíte velké kusy, jako je povlečení či ubrusy. Pára zbaví látku i případných bakterií a roztočů,“ říká Denisa Čarná, zástupce značky Tefal.

Parťák na cesty

Napařovač využijete na oblečení, které má spoustu záhybů, faldů a volánů, protože to on zvládne perfektně. Je skvělý i po ránu, když si chcete obléknout již vyžehlené oblečení, které neviselo samostatně a na němž se vytvořily nežádoucí sklady nebo řasení. Je perfektním společníkem na cesty, ať už za byznysem, nebo na dovolenou, kam si s sebou rozhodně nechcete vozit žehlicí prkno. U mobilního napařovače je třeba najít vhodné hladké místo na zavěšení ramínka s oblečením. Ale existují i napařovače, které svou konstrukcí připomínají věšák a v základně pak mají zabudován parní generátor. Takový přístroj můžete mít uložený v šatně nebo ve skříni. U ručních přístrojů je vždy lepší si je vzít do ruky a vyzkoušet, jak se s nimi manipuluje.

Něco navíc

Některé napařovače nabízejí i zajímavou přidanou výbavu, třeba kartáč na žmolky, nástavec na napařování silnější látky nebo třeba specialistu na vytvoření puků na kalhotách. Na napařovači se stejně jako na ostatních přístrojích do domácnosti nevyplatí šetřit a určitě stojí za to prostudovat recenze uživatelů, porovnat nabídky všech hráčů na trhu a vybrat si ten správný i podle toho, zda ho chcete více využívat na cesty nebo ho mít výhradně jako pomocníka v domácnosti.