Začali jste během listopadu potkávat muže s knírky a vrtá vám hlavou proč? Důvodem je charitativní kampaň Movember, jejímž symbolem je právě hustý vous pod nosem. Mnozí muži ale knírkům nefandí, a tak se do akce zapojují s jakýmkoli porostem na tváři, tedy plnovousem či bradkou. Cílem je zvýšit povědomí o prevenci rakoviny prostaty a varlat.

VIDEO: Jak na samovyšetření? Lékař mluví o prevenci a průběhu léčby

Zdroj: Youtube

Přestože může porost na tváři muže, který se jinak holí dohladka, vypadat zvláštně, obavy, že by dotyčný ztratil přitažlivost pro opačné pohlaví nejsou na místě. „Různé studie totiž dokládají, že ženy muže s upravenými vousy vnímají jako mužnější, atraktivnější a vhodnější pro dlouhodobé vztahy. Podle průzkumů jsou dokonce i lepšími rodiči,“ uvádí Adam Durčák, propagátor zdravé sexuality a prodejce erotických pomůcek.

A jak je to s porostem u mužů na genitáliích?

Tam už to není tak jednoznačné. Z loňské studie YouGov Body Image Study 2021 jasně vyplývá, že vzhled ála zarostlý medvěd, který si někteří muži tak rádi udržují, jelikož je bez práce, ženy nijak zvlášť nerajcuje.

  • 50 % žen preferuje, aby měl muž pubické ochlupení zastřižené
  • 39 % žen má rádo přirozený vzhled
  • 20 % žen upřednostňuje muže zcela oholeného i na intimních partiích

„Upravené pubické ochlupení je pro partnerky atraktivnější, zvláště, pokud se jedná o orální sex. Méně chloupků kolem intimních partií rovněž znamená zvýšenou citlivost, protože husté ochlupení funguje jako jakási bariéra mezi těly partnerů. A v neposlední řadě vypadá mužská chlouba bez okolního hustého porostu mohutnější, což může mužům přidat sebevědomí,“ komentuje Adam Durčák.

Podle studie uveřejněné v odborném žurnálu American Journal of Men’s Health si pravidelně pubické ochlupení upravuje téměř 51 % mužů. A podle průzkumu kanadské společnosti Dollar Shave Club si ochlupení kolem genitálií upravuje hned 53 % mužů mezi 18 a 34 lety, pokud se chystají na rande, kde cítí šanci na sex.

Čtvrtina mužů používá pro holení pouze jednu žiletku

Průzkum zároveň odhalil, že více než čtvrtina mužů používá pro holení pubického ochlupení tutéž žiletku, kterou si holí tvář. Lékaři však před tímto zvykem varují. Jednotlivé oblasti lidského těla se totiž liší mikrobiální komunitou, která se na nich vyskytuje, a jsou-li bakterie z pubické oblasti přeneseny na tvář, mohou následovat kožní problémy, v horším případě i infekce stafylokoky, jejichž výskyt je poblíž genitálií poměrně častý.

A jaké oholení muži preferují u žen?

Co se týče ženských intimních partií, tam se muži rozdělili na dva tábory.

  • 50 % mužů preferuje hladce oholený ženský klín
  • 59 % se líbí zastřižené chloupky.

Dámy samotné přitom zastřižení (preferované 45 % žen) upřednostňují před hladkým oholením (to má rádo 27 % respondentek).

Zdroj: vlasta.cz ruzovyslon.cz yougov.co.uk/topics/health/articles-reports

Související články