Nová studie publikovaná letos v květnu, jejíž výsledky zveřejnila Evropská kardiologická společnost, to vyčíslila celkem jasně: už během menopauzy začíná stoupat hladina škodlivého cholesterolu a nejméně z deseti procent to lze přičíst přímo hormonálním změnám. Je tu navíc i vliv nepřímý, například že se nám zpomaluje metabolismus, a můžeme proto přibrat, což opět srdci nesvědčí.

Ženy obvykle procházejí menopauzou ve věku 48 až 52 let, kdy se mimo jiné snižuje tvorba ženského pohlavního hormonu estrogenu a ženy postupně začínají trpět stejnými srdečními problémy, jaké se do té doby objevovaly více méně jen u mužů.

Můžou za to hormony!

Už předchozí studie ukázaly, že menopauza je spojena se zvyšujícími se hladinami určitých metabolitů (produkty látkové přeměny, jako jsou lipidy, lipoproteiny a aminokyseliny), které přispívají k rozvoji onemocnění srdce. Nová odborná práce je první, která dala ohroženou oběhovou soustavu jasně do souvislosti s poklesem hladiny ženských pohlavních hormonů.

„Menopauza je nevyhnutelná, ale je možné, že její dopady lze snížit zdravým stravováním a fyzickou aktivitou,“ řekla autorka studie doktorka Eija K. Laakkonen z finské University of Jyväskylä. Zejména by ženy podle ní měly věnovat pozornost kvalitě tuků ve stravě a dostatku pohybu, aby si udržely oběhovou soustavu v dobré kondici. Mohou také probrat se svým lékařem možnost podávání hormonální substituce v případě, že je trápí extrémně silné příznaky menopauzy nebo zhoršující se potíže se srdcem.

Umělé hormony? Ano, ale až podle dalších studií

Právě vhodnost či nevhodnost podávání hormonů ženám v menopauze a později bude předmětem dalšího odborného zkoumání. Zatímco před zhruba patnácti lety tato terapie zažívala boom a doporučovala se plošně, později od toho lékaři ustoupili například kvůli možnému zvýšení rizika rozvoje rakoviny prsu či mozkové mrtvice. Navíc zdaleka ne všechny mají tak silné potíže, aby hormonální substituci potřebovaly.

Teď se však zdá, že může chránit jejich zdraví, protože pomůže udržet kardiovaskulární systém v lepším stavu.

Sledovaným ženám bylo v průměru padesát dva let a vědci je pozorovali v průměru 14 měsíců, některé užívaly hormony, další je začaly brát během studie a část je nebrala nikdy. „Studie dává do souvislosti hormonální změny během menopauzy s metabolickými změnami, které přispívají k rozvoji srdečních onemocnění,“ řekla doktorka Eija K. Laakkonen s tím, že výsledkem rozhodně není plošné doporučení, aby ženy braly umělé hormony. Podle ní studie nicméně naznačila, že největšího ochranného efektu se dosáhne, když je ženy začnou užívat už v počátcích menopauzy.

Zdroj:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220515113212.htm

https://www.escardio.org/