Dokud menstruujete, byť nepravidelně, riziko otěhotnění je sice nižší než v plodném věku, nicméně není nezanedbatelné. Třiapadesátiletá Eva menstruovala velmi nepravidelně, takže si myslela, že otěhotnění není možné. Byla proto překvapená, když jí při poslední návštěvě gynekoložka sdělila, že právě ovuluje! A když ovuluje, může otěhotnět. Trošku se vyděsila, protože do té doby na antikoncepci „kašlala“, protože si říkala, že otěhotnění není možné. To je ale velký omyl. Vaječníky v této době totiž fungují nepředvídatelně a ovulovat můžete dokonce i několik měsíců poté, co přestanete menstruovat. Pokud už po dítěti netoužíte – a upřímně, v tomhle věku je to rozumné –, pak je nutné na to myslet.

Hormonální antikoncepce

Spousta žen užívá až do menopauzy hormonální antikoncepci. Existují dva typy, jedna skupina obsahuje hormony připomínající estrogeny a progesteron (kombinované), druhá obsahuje jen progesteron. Kombinované metody mohou být v tabletách, náplastech či kroužku. Potlačují přirozený cyklus a zastavují činnost vaječníků, takže nedojde k ovulaci. Výhodou zejména pro ženy v perimenopauze je hlavně to, že zajišťují pravidelnou menstruaci, která je navíc slabší a méně bolestivá. Potlačují se i jiné příznaky, včetně výkyvů nálady a podobně.

Mají ale i nevýhody – estrogeny zvyšují riziko vzniku trombózy a často mají vliv i na zvýšení krevního tlaku. Proto nejsou vhodné pro každou ženu, zvláště po 45. roce věku. „Hormonální antikoncepce obsahuje ethynilestradiol, což je prokázaný karcinogen. Světová zdravotnická organizace z tohoto důvodu nedoporučuje po 45. roce hormonální antikoncepci předepisovat,“ říká gynekoložka Helena Máslová.

Nehormonální metody

Patří sem kondomy, pesary, spermicidní gely, které se aplikují přímo do pochvy těsně před stykem. Statisticky možná nejsou tak účinné jako ty hormonální, svou funkci ale plní také. Navíc chrání i před pohlavně přenosnými nemocemi. Proto jsou vhodné především pro ženy, které si před menopauzou našly nového partnera.

Výhodné jsou i pro starší ženy, u nichž je riziko nechtěného těhotenství nižší, nebo pro ty, které hormony nesnášejí či nechtějí užívat. Plusem je i to, že si dobře uvědomujete, co se děje s vaším přirozeným cyklem.