Možná si říkáte, že to je jeden velký nesmysl a že sexuální touha je prostě daná jednou provždy. Můžete mít o patnáct let mladšího partnera, můžete si zakázat připomínky o věku a změnách, které s menopauzou přicházejí, přírodu jednoduše neoblbnete. Jistě, jak říkají někteří odborníci, vagína je sval, a i ten potřebuje posilovat, tudíž bez sexu to s vámi půjde jen a jen z kopce. Někteří odborníci tvrdí, že ztráta zájmu o milování je nesmysl, protože největší sexuální orgán je mozek, který diriguje naše chutě a nechutě.

Jiní ovšem říkají (a potvrzují to nejrůznější studie), že hormonální změny mají prostě bez diskusí na sexuální apetit nemalý vliv. Jak říká sexuoložka Hana Fifková, sexualita je ve své podstatě ne té nejpudovější úrovni spojená s rozmnožováním, a je tedy logické, že pohlavní hormony, které jsou s reprodukcí úzce spojeny, souvisí s chutí či nechutí na sex. „Na druhou stranu hraje roli i mnoho jiných faktorů. Když se žena v přechodu nebo po něm zamiluje do nového partnera, je to pro její sexualitu významný impuls. Je také mnoho žen, které žijí ve vztahu s pro ně velice sexuálně kompatibilním partnerem, a ani v těchto případech nemusí být přechod fatálním obdobím. Jen je třeba se připravit na to, že dosažení vzrušení a orgasmu nemusí jít tak snadno, jak byly ženy zvyklé v mladším věku,“ říká sexuoložka Fifková v knize Menopauza.

Potvory hormony, bez nichž to jde hůř

Můžete se stavět na hlavu, s přicházející menopauzou každé ženě velmi rychle ubývá pohlavní hormon estrogen. A to už v době, kdy mnohé ani netuší, že se menopauza blíží. Úbytek estrogenu má obrovský dopad na sexuální funkce. Může dojít ke snížení touhy a zhoršení vzrušení. Může taky způsobit, že vagína je méně pružná, a můžete pociťovat suchost, takže sex je pak bolestivý a komu by se do něj chtělo, že? Více než třetina žen v perimenopauze (období, kdy žena přechází z plodného věku do období poklesu funkce vaječníků, dochází k němu zhruba jeden rok před menopauzou, běžně se objevuje po 45. roce) má sexuální potíže, které zahrnují nezájem o sex či potíže s orgasmem. S věkem holt taky přicházejí různé zdravotní problémy, bolesti zad, zranění, která se začínají ozývat, to vše může vyčerpat vaši energii a způsobit fyzickou bolest a ovlivnit tak sexuální apetit.

Méně sexu je přirozené

Navzdory tomu, čemu byste ráda věřila a co obvykle nabízejí různé reklamy, pohlavní styk v pozdějších letech není pro páry tak příjemný, jako tomu bylo dříve. A to nejen kvůli vaginální suchosti či erektilní dysfunkci. Polovina žen ve věku kolem padesátky pokračuje v pohlavním životě, v sedmdesáti to je ale už jen 27 procent. To ale neznamená, že nemůžete mít se svým partnerem krásný intimní život – ať máte nebo nemáte pohlavní život a ať zvolíte jakýkoli způsob, jak zůstat ve spojení.

Problém totiž neleží dost často v menopauze a vyhasínání pohlavních hormonů, ale jinde. Každá jsme ale jinak nastavená a bohužel i pohled postmoderní společnosti, jak by měla či neměla žena fungovat i v otázce sexu, je často velmi zdeformovaný. „Na jedné straně existuje představa, že sexualita je vázaná jen na mladé pohledné ženy, ale zároveň existuje druhý extrémní pohled, že žena musí mít orgasmus i v pětašedesáti a souložit dvakrát týdně, aby byla normální. Oba extrémy jsou nesmysl. Sexualita a libido jsou vázané na reprodukci, tedy určitý věk. A pokud má žena libé pocity ze sexu, má přístup k sexu, tak je to skvělé a má si to užívat. Ale léčit postmenopauzální paní, protože nemá orgasmus, je podle mě nesmysl,“ říká psychogynekoložka Helena Máslová.

Zachování intimity

Mnohem důležitější než sex třikrát týdně je především zachování intimity mezi partnery. „Asi třetina párů, které spolu žijí mnoho let, nemá sex nebo ho má jen příležitostně. Nemusí to být ale nutně problém. Právě sem se jejich vztah vyvinul. Spojují je jiné intimní věci, které mají rádi, jako je mazlení, sdílení společného lože či hlazení. A jsou šťastní,“ vysvětluje sexuolog Christ Kraft z Johns Hopkins Medicine. Proto není třeba panikařit.

Nemáte sex každý den? No a co. Nemají ho často ani třicátníci, kteří jsou workoholici. Ženy často skončí se sexem, protože mají potíže s orgasmem, ale může pomoci větší duševní angažovanost a fyzická stimulace. „Dělejte to, co se vám líbí a co vám dělá dobře. Musíte se vzdát toho, co si myslíte, že dělají všichni ostatní, a přemýšlejte o tom, co je dobré pro vás a vašeho partnera,“ radí Chris Kraft. Příroda neměla v úmyslu být po menopauze sexuálně aktivní, takže na tom jednoduše musíte pracovat a být kreativní. Klíčem je komunikace s partnerem, nesnažte se předstírat, že jste pornohvězda, která má pořád chuť, a klidně přiznejte, že vaše libido už není co dřív. Mluvte, mluvte, nelžete sobě ani svému partnerovi.

Navíc platí, že vaginální styk není jediná možnost, jak mít sex. Uspokojení přinese i spousta alternativních metod, včetně genitální stimulace a orálního sexu. „I ty nejkompatibilnější páry se musí přizpůsobovat, jak stárnou. A musí na tom pracovat. Ze začátku zkuste třeba obnovit atmosféru, která před lety připravila půdu pro romantiku,“ radí gynekoložka Marjorine Grennová. A co radím já? Nezbláznit se z toho, že padesátileté celebrity mají o dvacet let mladšího zajíčka, a tudíž mají sexu dost, nezbláznit se z toho, že na sex nemáte chuť (nebo váš partner), a žijte prostě tak, jak vám velí intuice. „Partneři, kteří se mají pořád rádi, by měli umět nastavit kompromis mezi sexuálními potřebami a hranicemi. Ve finále, váš vztah je jen váš a nemusí odpovídat zaběhlým standardům. Vy si utváříte pravidla, nikdo jiný vám do toho nemusí mluvit,“ radí psycholožka Magdalena Dostálová.