Hrubá chodidla nezpůsobuje jenom zanedbávání, ale také nadměrná péče. Když začnou paty drhnout na prostěradle nebo zachytávat při natahování ponožky a vy se rozhodnete hrubě je seříznout speciální žiletkou, vyprovokujete kůži, aby se znovu rychle obnovila a chránila místa namáhaná tlakem při chůzi i odíráním v botách. Pravidelné obrušování středně hrubým pilníkem (může být elektrický) jednou týdně funguje lépe.

Načasování

Obrušování doplňte krémováním. Šťastlivcům stačí jednou týdně, ale v zimě to chce alespoň dvojnásobek. Mastné nohy nemá rád nikdo, navíc to není nic zdravého, pokud jsou pak celý den v sevření bot. Pro ranní péči klidně použijte lehké hydratační tělové mléko nebo pěnu, které se rychle vstřebají, ale o kůži pečují a chrání ji velkou část dne. Správná chvíle přichází hned po sprše a osušení, když jsou nohy ještě mírně vlhké a aktivní látky se s pokožkou ideálně propojí.

Kombinování

Nejpohodlnější je krémovat nohy večer. Pokožka regeneruje a ocení přídavek posilujících složek. Ovšem ani na noc se nesnažte o předávkování. Poznávací znamení – po nanesení se nohy musí cítit osvěženě, ale ne jako v krémových ponožkách. Vyplatí se mít krémy na nohy aspoň dva a prostřídat je, aby doplňovaly do pokožky různé aktivní látky. Samozřejmě klidně poslouží také tělové mléko, olej, krém na ruce. Nezříkejte se ani specialistů, třeba se zahřívacím efektem nebo proti praskání pat.

Vodní lázeň

Jednou týdně dopřejte chodidlům koupel. Do vlažné vody přidejte koupelovou sůl, ale stačí i nějaké ingredience z kuchyně, třeba lžička olivového oleje a pár koleček citronu. Louhujte 5–10 minut.

Nejčastější chyby v pečování

• V zimě málokdo používá sprej proti pocení. Ovšem uzavřené boty mohou vytvořit pořádnou saunu. Ranní použití spreje prodlouží svěží pocit, ale také nahradí krém, protože obsahuje pečující složky. Jemná vrstva ochrání pokožku před odíráním.

• Při krémování se obvykle pokoušíme nohy v péči utopit. Stačí natřít plosky chodidel krémem velikosti hrášku, především paty.

• Tělo se obrušuje vlhké, ale při použití peelingu na nohy pokožku nechte suchou, posílíte tím jeho účinek. Po masáži opláchněte vlažnou vodou.