Pamatujete si ještě pravidlo pro matky malých dětí o tom, že v letadle máte nejdřív nasadit dýchací masku sobě a teprve potom zachraňovat ostatní? Tak to platí pořád. I v době, kdy jste matkou dospěláků, se musíte nejdřív postarat o sebe – právě proto, abyste měla síly pomoct jim z nejhoršího.

Past vlastní viny

Napadne vás to jako první. Že je to vaše vina, že jste je špatně vychovala. Kdybyste byla lepší matka, tak by teď nestřídali práci jako ponožky. Kdybyste se nerozvedla, nechodil by syn výhradně s morálně pochybnými hysterkami. Kdybyste nebyla tak přísná, třeba by teď dcera necítila potřebu být v každé práci nejlepší a neskončila se syndromem vyhoření.

„Pochybné nebo nešťastné životní volby vašeho dospělého dítěte z vás nedělají špatného rodiče. I ti nejlepší rodiče mají děti, které dělají v životě boty,“ říká Jim Burns, britský psycholog se specializací na rodičovství, na své webu. „Ale nikdo nepopírá, že je to těžké. Jedna moje pacientka to vyjádřila přesně. Řekla, že zažila v životě hodně bolesti, ale nic ji nebolelo tak jako srdce nad osudem jejího syna.“

Lekce první: Buďte drsná

Doktor Burns používá výraz „tough love“ – tvrdá láska. V případě, že se vaše velké dítě motá v problémech nebo se řítí do opravdového problému, je čas vymezit si hranice a jasně říct svůj názor. Co si myslíte, s čím pomůžete a jaké jsou vaše podmínky.

Lekce druhá: Neplaťte za jejich chyby

Doslova. Neuhrazujte jejich dluhy (jen pokud je pak určitě splatí vám), neomlouvejte se za ně, neuhlazujte jim cestu. Braňte si svoje duševní zdraví tím, že je necháte vysekat se z nejhoršího bez držení za ručičku. A nenechte si hodit na krk jejich vinu.

Lekce třetí: Nebuďte monotematická

Jestli máte dceru v dluzích, neznamená to, že se nebudete bavit o ničem jiném, že spolu nemůžete jít na večeři, plavat nebo si povídat o knížkách. Se synem, kterému krachuje manželství, probírejte i veselejší věci, než že ho děti uvidí jednou za dva týdny. Děláte to pro ně i pro sebe. Žít v trvalé krizi by vás vyčerpalo.

Lekce čtvrtá: Nevylévejte si vztek na dítěti

Jakmile jste si o jejich problému promluvili, nastavili pravidla a vymysleli postup, není dobré ventilovat před nimi svoji frustraci. Buď se budou utápět ve špatném svědomí, nebo dostanou vztek a už je neuvidíte. Na dštění síry na jejich adresu máte kamarádky.

Lekce pátá: Najděte si pomoc

Starejte se o sebe dobře, zdravě jezte, sportujte, choďte ven, za kulturou, hodně spěte. Nebo se o tom aspoň snažte. Matka, která pomáhá dospělému dítěti nést jeho nálož, potřebuje být fit. A taky se o někoho opřít. Jestli hrozí, že se vám kamarádky začnou vyhýbat, najděte si profesionální pomoc. Dostanete pohled z jiného úhlu a náplast na bolavou duši.