Termíny mateřská mánie a otcovská otupělost zavedla do psychologické praxe terapeutka Michele Weiner-Davisová, která se třicet let věnuje párové terapii zaměřené na záchranu manželství. „Velká většina manželství trpí nejprve mateřskou mánií, ze které pramení otcovská otupělost jako vedlejší produkt,“ říká Weiner-Davisová. „Dětskocentrické rodiny s oddanou matkou, které v tomhle nastavení fungují až do dospívání dětí, prakticky nemají šanci se nakonec nerozvést. Matka zaplní veškerý svůj čas dětmi, otce z jejich života vytlačí, ten se logicky přestane snažit a postupně jako otec otupí a ztratí s dětmi kontakt.“

Není nic špatného na tom, když se máma hodně věnuje dětem. Problém nastává, pokud zájmy, koníčky a potřeby dětí několikrát týdně zasáhnou do potřeb rodičovského páru, jeho plánů nebo společně tráveného volného času. Otec v tomto páru pak zůstává často nejen fyzicky sám, ale i osamělý s pocitem, že ho vlastně nikdo nepotřebuje a že stojí trochu mimo rodinu.

Oddané matky odmítají sex

Psycholožka se zmiňuje i o důvodu, proč takhle oddané maminky často odmítají sex nebo i projevy běžné intimity: „Máma, která celý den chová děti, přenáší je, vodí za ruku nebo objímá, má naprosto saturovanou potřebu lidského kontaktu a večerní relax potřebuje nutně v klidu a obklopená bublinou soukromí.“ Jakkoliv dotyky s dětmi nejsou sexuální povahy, naplní potřebu kontaktu tak, že večerní manželův pokus o sblížení už může být přes čáru. A do jeho otupělosti přibude frustrace z nedostatku sexu. Situace se zhoršuje. A každý muž to řeší jinak.

Dětskocentrické rodiny, jak je Weiner-Davisová nazvala, se dostávají do kritického momentu ve chvíli, kdy děti vyrostou, nebo dokonce odejdou z domu. Matce zmizí smysl života a náplň jejího času. Najednou má volno, podívá se na otce a zjistí, že ten se buď ponořil do pasivity, nebo si našel jiné koníčky, závislosti, radosti či partnerku. Podle míry průšvihu pak nastává buď jenom podivné přechodné období, nebo – a to je bohužel velmi časté – rozpad rodiny.

Jak se vyhnout mateřské mánii

„Chcete se mateřské mánii vyhnout? Pak to nejlepší, co můžete udělat, je vždycky stavět manželství nad rodičovství. Neztratit s manželem kontakt, sdílet radosti i starosti kolem dětí, neizolovat ho jen proto, že je dlouho v práci nebo není tak nadšený do koníčků vašich dětí,“ říká odbornice na záchranu vztahů před zbytečnými rozvody.

Upřímně – hodně žen si stěžuje, že má v manželovi další dítě. I když je to míněno v nadsázce, vyplývá z toho jeden logický závěr. Bylo by dobré věnovat se mu stejnou měrou jako těm skutečným dětem. Takže pokud se v popisu mateřské mánie trochu vidíte, popřesouvejte své priority tak, aby se z otupělého otce mohl zase stát perfektní partner. Třeba tím, že mu dáte prostor v péči o děti.