Bokem mi z toho vyplynulo, že není tak moc žen, které by intimitu – nebo řekněme to napřímo – sex – nechtěly řešit. Jenže jak to řešit s tím, koho se to bezprostředně týká, úplně nevědí. Neumíme moc dobře komunikovat v mnoha oblastech soužití, a tohle je oblast ke komunikaci snad nejošemetnější. Jak dát najevo, že chceme, když se bojíme, že tím u toho druhého přivodíme rozpaky, nebo ještě spíš pocit nedostatečnosti, jdyž nechce. Schopnost empatie je v tomto případě spíš brzda než motor.

Co by si pomyslela Božena Němcová

Říkám si, co by na to řekla moje oblíbená Božena N., kdyby na chvíli ožila a dostala se na sedánek vlastně úplně spokojených žen mezi čtyřicítkou a padesátkou, které jako jeden z mála důvodů ke stížnostem řeší, že je jejich partner jako ženu ignoruje. Přece jen v jejích časech se všeobecně myslelo, že sex je tady hlavně pro mužskou potěchu. Tak trochu si myslím, že by Božena měla radost, že se doba mírně pohnula kupředu. Sama vždycky žila tak trochu mimo měšťácký proud.

Její přesvědčení, že žena smí milovat tři muže najednou, bylo na tu dobu velmi odvážné. Možná nebyla v manželství spokojená kvůli nedostatku intimity. Možná jen proto, že byl její muž starý despota. Kdo ví?


O tom, kam zmizel ze vztahů sex, si můžete přečíst v hlavním tématu Vlasty. Je to totiž docela důležité čtení. Moje dvacetileté já by nad tím asi dost kroutilo hlavou. A co Božena N.? A co asi všichni ti loudilové, kteří nechápali, že ženu někdy bolí hlava? Napište nám o svých zkušenostech na email: alena.nemeckova@vlmedia.cz