Klouby zatěžované celý život vrcholovým nebo prostě jen intenzivním pohybem začínají vykazovat logickou míru opotřebení. Většina sportovců má navíc po padesátce již nějaký ten zářez ve formě operace a chrupavku na ústupu. Ignorovat akutní bolest je hloupost – v takovém případě se návštěvě lékaře nevyhnete. Doplňky stravy nemají garantovaný účinek, ten mají jen léky, které dostanete na předpis. Jakmile přeroste míra hekání únosnou mez, vystrnaďte svého sportovce k doktorovi.

Jednostranná zátěž

Sporty, které muži obvykle vášnivě pěstují, nebývají šetrné k zádům. Zatěžují většinou jednu část páteře a občas i jednostranně. A hlavně, pánové rádi odbývají strečink a regeneraci. Pak mají zkrácené prsní svaly, přetížený trapéz, ochablé mezilopatkové svaly a dolní fixátory páteře. Záda sportovcova po padesátce chtějí kromě posilování i rehabilitaci a masáže. To by se mohlo vašemu olympionikovi líbit, zvlášť když vstává poslední dobou z postele jako zrezivelé šraňky a úpí u toho na celý byt.

Zkušení sportsmeni jinak svůj pohybový režim moc upravovat nemusejí, ale myslet si, že zvládnou stejnou zátěž jako ve třiceti, by byla cesta k hned několika umělým kloubním náhradám. Časopis Men’s Health oslovil pětapadesátiletého osobního trenéra, celoživotního sportovce Keitha Lazaruse, aby se s jejich čtenáři podělil o svůj plán, který sestavil pro muže, jako je on sám.

Začíná dobře, lichotkou: „Jste v perfektní kondici a sportujete prakticky stejně jako v pětadvaceti. Dříve nebo později se vám ale vaše tělo vzepře a nějak vás potrestá. Jak tedy upravit váš trénink tak, abyste byli pořád fit, ale i zdraví? Berte svoje tělo jako celek a trénujte všechno naráz,“ radí Lazarus. Nerozporuje třeba posilování jednotlivých částí těla, ale varuje před jednostranným přetížením. „Je teď mnohem produktivnější trénovat celé tělo. Zaměřte se na funkční pohyb.“ A jako specialista na práci v posilovně dodává, že vám nikdo nezakazuje zvedat těžké činky, ale je lepší střídat aktivity a zaměřit se na pohyb, ne na zvednutou váhu.

Vybalancujte to

No a taky by bylo fajn začít s nějakým novým sportem. Trochu přívětivějším k tělu a nevadí, když dodá něco i duši. Neřekneme rovnou to slovo na J, při kterém muži zvedají oči v sloup, ale my všechny víme, o čem mluvíme. Nemyslíme ovšem jenom jógu samotnou (ups). Myslíme všechny balanční sporty posilující střed těla, zlepšující rovnováhu, protahující záda i šlachy na nohou a rukou, pečující o krční páteř tak, jak vám fotbal nebo kolo nikdy nedovolí.

Asi je hloupost představovat si, že svého atleta dotáhnete pod nějakou záminkou do jógového studia a on si pro samé benefity tohoto báječného sportu nevšimne, že to tam voní orientální tyčinkou, je tam jediný muž a taky jediný, kdo nedosáhne rukama ve stoji na zem. Kdyby ale přece jen byl ochotný naslouchat, zkuste ho nasměrovat aspoň na pilates nebo plavání.

A na závěr si dovolím gratulaci – máte-li doma sportovce, stojí všechny ty hekárny a úpírny za to. Protože pohyb dodává mužům po padesátce esprit, dobrou náladu, smysluplný program a jiskru v oku. (To je doslovný citát jednoho z nich a taky pravda.)