Teploty kolem třicítky a vedra na padnutí rozhodně nejsou něco, na co by se Marek Vašut celý rok těšil. Ba naopak. Léto musí dle svých slov trochu přetrpět. "Mám rád teploty do pětadvaceti stupňů a lehký vítr. A úplně nejšťastnější jsem v zimě. Jsem holt Viking, což vím z analýzy DNA," prozradil herec s tím, že je také vášnivý lyžař a nejvíce miluje pohled na třpytící se sníh na slunci.

Po svých předcích zjevně zdědil i vzhled drsňáka, čehož náležitě využívají filmaři a divadelní producenti. Na typ záporňáka ho prý kdysi přijali i do Národního divadla, kde po ročním působení ve Státním divadle v Brně strávil sedm sezon.

V devadesátých letech Marek Vašut dostal stipendium a rok studoval v Americe na herecké škole v New Yorku. Na živobytí si za oceánem přivydělával jako číšník. Kromě herectví se věnoval také studiu cizích jazyků - mimo angličtiny, francouzštiny, slovenštiny a ruštiny se dnes domluví také německy, italsky, španělsky či polsky. Své zkušenosti a znalosti jazyků jako jeden z mála českých herců bohatě uplatňuje v zahraničních filmech. Na kontě jich má už téměř stovku. V trháku Mission: Impossible si zahrál po boku Toma Cruise, vedle Anthonyho Hopkinse se objevil v České spojce a vidět jsme ho mohli také v Lize výjimečných, v seriálu Děti planety Duna, ve Van Helsingovi anebo třeba coby Vršovce v americké Kněžně Libuši. Hrát v jiné než rodné řeči ho baví a nevadí mu prý ani menší role. Možná i proto se sám nepovažuje ani tak za herce, jako spíš za řemeslníka.

Dvaašedesátiletý Vašut je aktivní i v jiných uměleckých směrech. Píše básně, maluje, fotografuje, vytváří abstraktní fotoobrazy nebo moderuje odborné konference. V minulosti si vyzkoušel dokonce i profesi podnikatele či tvůrce nejrůznějších reklamních spotů, do nichž promítl svůj neobyčejný smysl pro humor. I přes to, že je velký vtipálek, ovšem přiznává, že ho sem tam přepadají deprese. Dle vlastních slov je zkrátka „depresák, který se rád směje“.

Zdroj: FTV Prima ČTK