Tři písmena

BIO už ani nevnímáme, ale odkud se označení vzalo a co znamená? Bios je řecky život, bio živý, živoucí. Do našich životů původně proniklo ve spojení s produkty, které se zrodily v ekologickém prostředí, respektujícím přírodu. Získaly si pozornost, místo v kuchyni a jídelníčku a také se stěhují do koupelen a na kosmetické stolky.

Co nám píšou

Zatímco v rámci Evropské unie platí u potravin BIO přísná pravidla, svět půvabu zatím tolik hlídaný není, a tak na nás koukají z regálů v drogerii kelímky s péčí přírodní, natural, bio, organickou, veganskou… Super kvalitu označují certifikáty.

České razítko má zkratku CPK a CPK Bio certifikovaná přírodní kosmetika a uděluje ho akreditační agentura KEZ, zajímavé informace najdete na jejích stránkách www.kez.cz. Evropské kelímky jsou orazítkované nápisy BDIH, EcoCert, NaTrue, Cosmos. Bio testování je náročné, dlouhé a drahé a musí se každý rok opakovat.

Výrobci musejí prokázat také ekologický původ výtažků, tedy jejich zrození na poli bez umělých hnojiv a chemického hubení škůdců.

Dokonalý kelímek

Čistý původ znamená méně zátěže pro přírodu a následně také pro pokožku. Složení krémů musí obsahovat určité množství přírodních látek, ale mnohem delší je seznam toho, co tam nesmí. Především umělotiny. Syntetické voňavé složky, které se nahrazují nosu lahodícími esenciálními oleji. Syntetické konzervanty, tedy tolik proklínané parabeny. Hlídá se přítomnost látek geneticky modifikovaných, dále ropné látky přetvořené do minerálních olejů, kam patří třeba parafín nebo vazelína. Zákaz platí pro živočišné složky s výjimkou včelího vosku a výtažků z ovčí vlny. Nežádoucími jsou tenzidy neboli pěnidla a také UV filtry v chemické podobě.

Vznik biokosmetiky se upravuje tak, aby nezatěžoval přírodu, při výrobě se využívají recyklované a recyklovatelné materiály na obaly. Jejich třídění, když dojdeme na dno, je už na nás.

Dotek rostlinek

Respektování nároků něco stojí, proto patří ryze přírodní krása mezi luxusnější nákupy. Na začátku by vám mohlo vadit, že ekologické obaly nejsou tak načančané, vůně jiné než u uměle navoněných krémů. Někdy trvá měsíc dva, než si pokožka zvykne na změnu. U vlasové péče můžete čekat i půl roku až rok, než se vyplaví všechna dosud používaná chemie a pramínky se vrátí k přirozenému stylu. Na to, že přírodní šampony nepění, si zvyknete dřív. Ovšem také kosmetika, kde je přírodní složka ve vysoké kvalitě a dostatečném množství třeba jen jedna, umí zkrášlovat a za přijatelnou cenu. Pro vstup do světa rostlinné krásy se hodí také oleje, které mají multifunkční použití pro péči o pokožku, tělo i vlasy a také velkou výhodu okamžitě viditelného efektu.

Trefa s razítkem

Trefa s razítkem

Vyberte si, které části těla dopřejete to nejlepší, nebo to vezměte komplet. Certifikáty potvrzují kvalitu složení i respekt k přírodě.

Na tvář: Rostlinný elixír s kamélií, Saloos, 249 Kč

Na vlasy: Vitalizační šampon s měsíčkem, GRN Organic, 225 Kč, Milujubio.cz

Na tělo: Balzám s výtažkem z ibišku a fíků, N.A.E, 169 Kč

Novinky z přírody

Baobab

Říká se mu strom života, a když se na něj podíváte, vypadá, jako by ho zlomyslný obr vytrhl ze země a zasadil zpět kořeny nahoru. Roste tisíce let, jednou za rok se květy v noci otevřou a po opylení dozrají plody se semeny plnými výživného oleje.

Ostropestřec

Rostliny pokryté bodlinami naznačují, že se v jejich nitru skrývá poklad, který stojí za to chránit, například aloe se studnou hydratace. Ostropestřec se vzdává své síly ve prospěch omlazování zralého půvabu.

Mák

Kromě skvělých buchet mají drobná semínka překvapivě velkou sílu stvořit ceněný a vzácný pečující olej, který platí na zralou pokožku. Vrací hladkost, pevnost a zářivost. Pár kapek prospěje také kondici suchých vlasů. Maková vůně zklidňuje, což asi tušíte.

Jak na to

Pustit do každodenního pečování přírodu není nic náročného. Používejte kosmetiku podle svých zvyklostí a sledujte, co se děje, sama vám naznačí, když bude třeba něco změnit.

1. Neopovrhujte návodem k použití – když výrobce ví, co dává do kelímku, také bude vědět, jak s tím naložit, aby to nejlépe fungovalo. Když návod nenajdete, platí klasika, například u krémů nanášet vždy na vyčištěnou pleť, nejlépe mírně vlhkou, u sprchování si nedávat moc horkou vodu a při mytí hlavy si vlasy důkladně namočit i oplachovat.

2. Ryze přírodní krém neobsahuje vodu, proto má hustší konzistenci, a než si zvyknete, bude se vám asi hůř roztírat. Navlhčete si před akcí tvář i ruce.

3. Zpočátku asi bude mít pleť větší spotřebu, bude trochu hladová, ale při pravidelném používání se nasytí. Celkově se vyplatí pokožku netopit ani nedusit nadměrným množstvím krémů či olejů. Sledujte tvář, některá místa stačí krémovat třeba obden, například nos a bradu.

4. Jiný přístup vyžaduje rostlinný šampon. Nepění, takže trochu dává pocit, že si myjete hlavu tělovým mlékem. Použijte trojnásobné množství, než jste byla zvyklá, a hlavu nemydlete, spíš pramínky uhlazujte.

5. Půvab na každou změnu pečování reaguje. Rostlinky všeobecně vyhovují i citlivé pokožce, takže málokdy dochází k alergiím. Mírné podráždění nebo zhoršení stavu často signalizuje uzdravování, například mastnější pleť se může cestou k rovnováze ještě zhoršit. Testovací termín je 28 dní, kdy se mění kožní buňky a prokazatelně uvidíte, jestli vám přírodní péče přináší půvab a radost.

Tipy na úklid

K tomu, aby byl úklid nejen snadný, ale také šetrný k životnímu prostředí, jsou zapotřebí správně vybrané prostředky. Řada Denkmit nature nabízí širokou škálu produktů, pojďme se inspirovat:

Denkmitnature čistič koupelen (44,90 Kč / 750 ml): Je ideální k rychlému odstranění vápenatých usazenin, zbytků mýdla z van nebo sprch, umyvadel, kachlí a armatur. Je vhodný pro citlivé povrchy z akrylátu nebo plastu. Obsažené povrchově aktivní látky jsou založené na obnovitelných surovinách a lahev, kromě víčka, je vyrobena ze 100% recyklovaného materiálu.

Denkmitnature univerzální prací gel (99 Kč / 23 pracích dávek): Je účinným pomocníkem pro bílé prádlo již při teplotě od 20 °C. Aktivně rozpouští skvrny, chrání oblečení proti zašednutí a dodává mu zářivou bělost. Při dodržení doporučeného dávkování přispívá ke snižování odpadu a šetří energii. Povrchově aktivní látky jsou ze 49 % na rostlinné bázi.

Tip na konec: Naháči

Tip na konec: Naháči

Víte, že některá přírodní kosmetika už se obejde bez obalu? Sprchové gely bez obalu vypadají jako tuhé mýdlo, ale nemají mýdlovou bázi, nýbrž složení jako sprchové gely, navíc ve dvojnásobné koncentraci, takže déle vydrží.

Lush.cz, 400 Kč

Náhradní náplň do přírodních deodorantů balená v recyklovaném papíru, původní je sice z plastu, ale poslouží déle než jednorázový. Vyměněno za minutu!

Biorythme.cz, 239 Kč