Smutnou pravdou je, že během klimakteria často přiberou i ženy, které si do té doby držely hezkou postavu, hýbaly se a hlídaly si, co jedí. Není to fér a je tomu naštěstí možné vyhlásit boj. Čím dříve, tím lépe, shodují se odborníci.

Nemá proto smysl čekat, až se metabolismus výrazně zpomalí a postava se začne měnit – jděte tomu změněnými životními návyky naproti. Získáte tak nejen svého druhu náskok, ale také lepší kondici, díky níž můžete všechny potíže související s klimakteriem zvládnout lépe. Pokud si utvoříte rezervu shozením pěti až osmi kilo, nemusíte mít z přechodu takovou hrůzu.

Ryby a ořechy? To musíte!

Berte to tak, že se musíte zaměřit na složení jídelníčku a možná ještě o něco více na pohyb, protože zatímco v jídle jsou ženy zvyklé se omezovat, pohyb jim v tomto věku často schází.

„Je dobré hlídat celkové množství přijaté energie, ale nejen to – důležité je, aby váš jídelníček byl vyvážený a abyste jedly dobře,“ vysvětluje Karolína Hlavatá, dietoložka a odborná garantka iniciativy Vím, co jím. Podle ní má smysl vybírat si kvalitní potraviny.

Je pravda, že bývají dražší, ale berte to tak, že jich celkově sníte méně. Navíc to neplatí vždycky, například kuře je levnější než červené maso a podobně. Zařaďte občas také mořské ryby, jako jsou sleď, tuňák a losos, které jsou skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin. Ty pomáhají tělu hospodařit s tuky, navíc podle některých výzkumů snižují rezistenci vůči hormonu leptinu, což přímo zrychluje spalování přijaté energie. Pokud vám ryby třeba nechutnají, poměrně hodně těchto vhodných kyselin najdete ve zdrojích, jako je lněný olej, vlašské ořechy nebo vejce přímo obohacená omega-3 mastnými kyselinami.

Zkuste se vyhnout jídlům s tuky, v jejichž názvu najdete předponu trans, takové nejen škodí cévám, ale i zpomalují výkonnost vašeho metabolismu. Výrobci musí jejich použití povinně uvádět ve složení výrobků.

Každá hodina chůze se počítá

Možná se vám do žádných změn nechce, protože za sebou máte roky péče o děti, domácnost a spíše byste si chtěla odpočinout než něco řešit. Ale vnímejte to jako investici do sebe, kterou si po všech těch letech zasloužíte – například zmíněné děti už nejspíše tolik vašeho času nevyžadují.

Jděte se v době, kterou byste dříve věnovala péči o ně, třeba projít. Není nutné, abyste si hned kupovala permanentku do fitcentra, protože chůze je snad nejlepší možný ze všech druhů pohybů – doplňte ji například nějakým protahováním nebo jógou.

Kdybyste do toho chtěla jít s větší vervou, ideální je pohyb zaměřený na spalování tuků třikrát až čtyřikrát týdně, který doplníte posilovacím cvičením. Zní to vědecky a moc sportovně? Nebojte, tuky se spalují při aktivitách, jako je rychlá chůze, běh či plavání ve vyšším tempu. A jeden trik, který vám může pomoci? Jednou za pár minut zvyšte na půl minuty svou rychlost, jak nejvíc to půjde. Mimochodem, jízda na kole nepatří mezi aktivity, při kterých se spálí hodně energie, pokud neholdujete dlouhým vyjížďkám v hodně kopcovitém terénu.

Možná budete muset přidat

Profesionální trenér Jan Větrovský doporučuje ženám v tomto věku turistiku, plavání ve vyšším tempu, cvičení pod vedením instruktora či fyzioterapeuta – klidně třeba se zaměřením na bolesti zad a podobně.

Skvělé podle něj jsou krátké svižné procházky po měkkém povrchu, takže vaším cílem by měla být lesní cesta, trávník nebo louka, sbírání hub či lehká práce na zahrádce. Že tohle všechno už děláte a s vaší váhou to ani nehne? V tom případě je na takový výdej energie vaše tělo zvyklé a budete muset přidat.

Pozor na některé pohybové aktivity, které by vám mohly ublížit. Vyhněte se prudkým pohybům, doskokům, nárazům a tvrdým dopadům – takže žádný aerobik, tenis, běh nebo chůze po betonu či asfaltu. Musíte svým kloubům a páteři ulevit, ne si je dorazit.