Pavel se oženil hned po vejšce. S Adélkou to byla láska jako trám a vlastně nebylo na co čekat. Prostě k sobě pasovali. Já jsem byla šťastná, moje potencionální snacha byla bezvadná. Normální holka, usměvavá, bez problémů, do Pavla evidentně zamilovaná. Můj syn měl za sebou trochu divoká středoškolská léta, koneckonců ani první dva roky na vysoké nebyl žádný svatoušek. Na našem malém městě platil za největšího proutníka široko daleko. S ničím si nelámal hlavu a sekal holky jak Baťa cvičky. Ne, že bych z toho byla nadšená, ale doufala jsem, že ho to s první velkou láskou přejde. Což se také stalo.

Super snacha

Když k nám začala jezdit Adélka, bylo mi jasné, že je něco jinak. Ten kluk prostě dospěl. Holky s ním i dál laškovaly, ale Adélka se tomu smála, věděla, že má navrch. Uklidňovala vlastně spíš ona mě. „Prosím tě, Ludmilo, on je v pohodě… Já si na tohle pokukování zvykla a jsem vlastně pyšná, že se můj chlap líbí ostatním. Ale říkám ti, jsme fakt v klidu,“ uklidňovala mě, když jsem měla potřebu řešit jeho bývalé spolužačky ze základky, se kterými se u nás ani po jeho návratu s přítelkyní z Prahy netrhly dveře. To bylo samé pozvání na party, organizace třídního srazu, výjezdy na kole. Když už se nechal přemluvit, bral s sebou samozřejmě Adélu. S tou se ale děvčata moc sbližovat nechtěla. „To jsou ale pokrytecké mrchy,“ říkala jsem si v duchu.

Vyzývavá kamarádka

Situace se trochu uklidnila, když si mladí zrekonstruovali domek a narodily se jim dvě holky. Všechno bylo na obláčku. Idylka trvala asi pět let, než se do bytu na sídlišti přistěhovala Karla. Potkali se někde v klubu i s Pavlem a Karla se pak na Adélu doslova nalepila. Byla u nich pečená vařená a já si nemohla nevšimnout, jak se dívá na Pavla. Určitě nevysílala pohledy hodné přítelkyně manželky! Do toho se oblékala nepřiměřeně vyzývavě, když šla k mladým na návštěvu, a zásadně plánovala dýchánky tak, aby se s Pavlem potkala. Adéla ovšem nic špatného nevnímala. V našem městě navíc žádné kamarádky neměla, takže jí přítomnost atraktivní Karly dělala dobře. Mně se ale milá Karla nezamlouvala už od samého začátku.

Komplikovaný návrat ze služební cesty

Když před časem Adéla přišla s tím, že musí služebně do Thajska a má možnost si pobyt o čtrnáct dní prodloužit a procestovat část Asie, strašně jsem jí to přála. A kupodivu nic nenamítal ani Pavel. Ujistila jsem Adélu, že se o děti postarám. Jenže Adélu v Asii zastihla pandemie a my čekali dalších deset dní, až se jí podaří zvláštním spojem dostat zpět do Evropy. A pak ji čekala ještě čtrnáctidenní karanténa. Báli jsme se, aby se třeba nenakazila, a najednou přispěchala se „šlechetnou“ nabídkou kamarádka Karla. Nabídla Adéle svůj byt, že ona půjde na těch pár dní ke své známé.

Podraz ze dvou stran

Říkala jsem si, nevadí, péči o vnoučata ještě 14 dní zvládnu. Jenže Pavel se o mě v tu chvíli začal bát, nechtěl, abych chodila ven, tehdy jsme ještě nevěděli, o co se vlastně jedná. Ostatně většina dětí se o své seniory strachovala. Jenže já jsem po pár dnech zjistila, že to bez vnoučat nevydržím, a na tajňačku jsem zašla odpoledne na návštěvu. Holky byly nějaké zaražené. A nebylo divu. Asi už tušíte, koho jsem u nich doma našla…

V domácnosti mé snachy kralovala její „kamarádka“ Karla. Nešla bydlet k nějaké své známé, ale byla u našich doma. A to už od té doby, co Adéla odjela. Mělo mě to trknout, holky jsem hlídala u sebe a občas mi připadaly nesvé. Samozřejmě, měly přísný zákaz babičce vybreptat, že se teta Karla stará o domácnost (a tatínka). Vlastně donutil děti lhát. Stejně jako on už přes rok lhal Adéle. Tuhle milenku už měl delší dobu.

Rodinná šlamastyka nás ještě více sblížila

Chápu, a nakonec to připouští i Adéla, že žádný vztah není navěky a může skončit rozchodem, ale jak mohl můj slušně vychovaný syn tak dlouho ženě lhát, nutit lhát i děti a tvářit se, jako že je vše v pořádku? Jak mohla údajná Adélina kamarádka poslouchat všechny její intimnosti z nejtajnějšího soukromí, které si kamarádky svěřují, a přitom ji s tím, o kterém se tak intimně mluvívalo, podvádět?

Rozum mi to prostě nebere. Každopádně moje snacha mi zůstala, jsme si spolu možná bližší než dřív. Už podala žádost o rozvod a čeká na podpis Pavla. Ten se mi stydí přijít na oči a pokouší se s manželkou smlouvat, že dá vše do pořádku, rozvádět se nechce. Divila bych se, kdyby Adélka rozvod stáhla, ani já bych jí to nedoporučila. Můj syn je zkrátka nenapravitelný.

Pohled odborníka: Psychoterapeutka Mgr. Marta Mills, Psychoterapie – Praha 8

Pohled odborníka: Psychoterapeutka Mgr. Marta Mills, Psychoterapie – Praha 8

Chápu, že vás nastalá situace dlouhodobě trápí a že cítíte i jistý pocit zklamání z chování svého syna. Přestože s jeho chováním a řešením situace nesouhlasíte, bylo by dobré si se synem otevřeně promluvit a zkusit se podívat na celý příběh i z jeho strany.

Do vztahu dvou lidí nevidíme a zatím celý příběh vnímáte spíše z pohledu své snachy. Můžete synovi vyjádřit své zklamání nad rozpadem rodiny a jeho řešením, ale i kvůli vnoučatům by bylo dobré, aby atmosféra v rodině nevedla k odsunutí táty za trest na druhou kolej. I s vnoučaty se přiměřeně věku dá mluvit o tom, že sice se synem nesouhlasíte, něco se vám nelíbí, ale je to stále váš syn, kterého máte ráda.

Chování vás všech v této krizové situaci je pro děti důležité, a to, jak se budete chovat k sobě navzájem, bude i určitým mustrem pro ně do budoucna, do jejich vztahů. Synovi a snaše bych doporučila manželskou terapii, kde by si ujasnili, jestli a jak spolu chtějí být.

Kontakt: www.psychoterapie-praha8.cz/marta-mills/