Snížená sexuální touha je u žen velmi často způsobená nízkou hladinou estrogenu, což může tlumit vzrušení a vést k tomu, že sex je bolestivější. K tomu přidejte potíže se spánkem, návaly, pocení, přibývání na váze, deprese. Není divu, že se mnohým ženám do milování nechce, a když si mají vybrat, dají přednost osmihodinovému spánku.

Ovšem nejsou to jen ženy, které ztrácejí s věkem chuť na milování. Někteří muži jsou na tom podobně. Nesoulad v chuti na sex je samozřejmě problém a taky situace, která prověří pevnost vztahu. Nechce se vám? Nechce se jemu? „Nejjednodušším a taky nejloajálnějším řešením je jednosměrný sex. Partner s nízkou chutí občas pro sebe přijatelným způsobem uspokojí toho druhého a ten druhý se k tomu navíc uspokojí pomocí masturbace. Nevěra je jistě pro mnohé lákavá, ale zároveň je to riskantní způsob. Setkala jsem se v ordinaci s mnoha dvojicemi, u kterých došlo po desítkách let společného života ke krizi pro nechuť k sexu jednoho z partnerů. Některé dvojice to nezvládly a vztah skončil, ale existuje i mnoho takových, pro které jsou společná historie, společné desítky let natolik drahocenné, že jsou schopni i takovou krizi zvládnout a zůstat spolu,“ říká sexuoložka Hana Fifková.

Proč menopauza ovlivňuje libido?

Snížená hladina estrogenu má za následek snížený průtok krve do pochvy, což může způsobit ztenčení tkání pochvy a stydkých pysků. Když k tomu dojde, stanou se méně citlivé na sexuální stimulaci. Snížený průtok krve taky ovlivňuje vaginální vlhkost a celkové vzrušení. Výsledek je jasný, ženy si najednou nemusí sexu tolik užívat jako kdysi a mohou mít potíže s dosažením orgasmu.

Kolísající hladiny hormonů během perimenopauzy a menopauzy mohou taky ovlivnit duševní pohodu ženy, což může snižovat libido. Libido snižuje taky přemíra stresu. Podle studie publikované v časopise Journal of Woman’s Health mají ženy s horšími vedlejšími účinky spojenými s menopauzou vyšší pravděpodobnost, že budou mít i snížené libido. Mezi hlavní vedlejší příznaky menopauzy patří návaly horka, deprese, úzkost, potíže se spánkem a únava. Dalšími nepřáteli ženského libida jsou různé nemoci, jako srdeční choroby, cukrovka, kouření či nízká úroveň pohybové aktivity.

Restart libida ve vašich rukách

Jestli hledáte nějakou růžovou pilulku, která by mávnutím proutku váš sexuální apetit dostala zpátky tam, kde byl, budete hledat marně. Nic takového nikdo ještě nevykoumal. Lze samozřejmě dodávat tělu „uměle“ ženské hormony v podobě HST nebo antikoncepce, které možná vaše libido oživí. Než ale začnou tyhle léky zabírat, může to trvat tři až šest měsíců, kromě toho ne pro každou ženu je hormonální substituční léčba vhodná. A užívání hormonální antikoncepce mnozí gynekologové nedoporučují z důvodu možných pozdějších problémů. Navíc když něco takového užíváte, de facto tělo „oblbujete“, takže ani nepozná, že se blíží do menopauzy.

Pokud tedy nechcete užívat chemii, můžete se pokusit o libidový restart sama. Je prokázáno, že přemíra alkoholu ztěžuje dosažení orgasmu, takže s alkoholem opatrně. Pozor též na některé léky, třeba na snížení krevního tlaku, antidepresiva, které mohou vyvolat stejné potíže. Nicméně pro stimulaci vzrušení existuje řada nejrůznějších pomocníků, například masážní oleje, které vytvářejí pocit tepla v genitální oblasti a zvyšují touhu až u 70 procent žen, vibrátory (v jedné z několika málo studií provedených v letech 2016–2018 na ženách, jež měly potíže se vzrušením a dosažením orgasmu, bylo zjištěno, že dvě třetiny účastnic měly po tříměsíčním používání vibrátoru zvýšený apetit i lepší orgasmus). Libido může podpořit taky užívání červeného jetelu či ploštičníku hroznatého. Velkým afrodiziakem pro ženy je himálajská bylina ašvaganda, známá jako indický ženšen, která silně ovlivňuje produkci testosteronu, jenž má velký vliv na libido.