Napadlo vás, jaké by to bylo, kdybyste mohli létat? S touhle otázkou se potýkalo lidstvo od nepaměti. Nevadí, že nemáme křídla, když máme vynalézavost. Díky vynalézavosti bratří Montgolfiérů mohl roku 1783 spatřit světlo světa horkovzdušný balón, který se ukázal jako úspěšný způsob létání. Nízká rychlost a fakt, že se s ním dostanete hlavně tam, kam vane vítr, z něho dělají skvělý způsob, jak se pokochat krajinou i městy. Jak takové lety balónem probíhají?

Užijte si let při východu nebo západu slunce

Všimli jste si, že horkovzdušné balóny potkáte na obloze nejčastěji brzy ráno nebo v podvečer? Není to jen proto, že je pohled na vycházející a zapadající slunce pořádná romantika, hlavním důvodem je zejména bezpečnost. V tyto hodiny totiž bývá nejklidnější termické proudění a balón tak může bez potíží vzletět a nechat se unášet mírným vánkem. Zážitek je tak naprosto bezpečný pro všechny věkové kategorie.

Jak daleko balón doletí?

Ať už si vyberete let balónem pro dva, nebo vyrazíte v partě lidí, čeká vás hodinová vyhlídka z výšky až 300 m, při které urazíte vzdálenost závisející na rychlosti větru. Létá se jen za příznivého počasí, takže maximální dolet bývá okolo 10 až 20 kilometrů. Nebojte, že byste zpátky šli pěšky, na místo přistání pro vás přijede domluvený odvoz a na startovní štaci, kde máte svoje auto, vás zase doveze.

Proleťte se kdekoli v Česku i v zahraničí

Máte nějaké své oblíbené místo, která byste rádi viděli i z ptačí perspektivy? Není problém. Lety balónem probíhají po celém Česku od Olomouce přes Brno až po Prahu nebo Liberec. A kdyby vám to bylo málo, vyberte si třeba přelet balónem nad Tatrami. Balón není problém zabalit, naložit a dopravit prakticky kamkoli, kde jsou dobré podmínky pro vzlet.

Jak se na let balónem připravit?

Už si píšete seznam, co všechno s sebou nahoru potřebujete? Rozhodně nezapomeňte foťák, abyste ty nádherné výhledy zachytili napořád. Určitě se budou hodit i sluneční brýle a pohodlné oblečení. S oblečením to ale nemusíte nijak přehánět, co se týká teploty, není nahoře nijak chladněji než na zemi. Rozdíl teplot je jen minimální, a navíc to u hořáku pěkně hřeje. Za to ale oceníte nepromokavé boty, zejména pokud přistanete na louce plné ranní rosy.

Šlechticem snadno a rychle

Létání balónem s sebou přináší ještě jednu hezkou tradici. A to že po každém letu balónem na všechny novopečené vzduchoplavce čeká křest čtyřmi živly a přípitek, po kterém se stanou barony a baronkami. Nové šlechtické jméno se odvíjí od místa, kde přistanete. Takto se stanete členy vzduchoplavecké rodiny, a rovnou k tomu dostanete i písemný certifikát.

Už máte vybrané místo, nad které se vznesete?