Lenka si prý brala člověka, který v ní žádné nezkrotné vášně neprobouzel. „Ale věděla jsem, že je maximálně zodpovědný. Vzhledem k tomu, jaké jsem prožila dětství, se nebylo čemu divit. Moje maminka po večerech sedávala u okna a s napětím očekávala návrat mého biologického otce. Byl jako hurikán… Zábavný, společenský a permanentně naložený v alkoholu. Když jsme se po pár letech stěhovaly i s maminkou k babičce, zařekla jsem se, že můj budoucí manžel bude závislý tak maximálně na mně a našich dětech.“ A tak si ve svých dvaadvaceti vzala Jirku.

Život podle plánu

Jirka Lenku miloval až za hrob, nosil jí květiny a v jeho očích se zračil bezmezný obdiv k vlastní ženě. „To je ono, říkala jsem si v duchu. Ne, že bych byla vypočítavá, ale nechtěla jsem se dožít zklamání jako moje maminka.“ Záhy si pořídili dva kluky, z garsonky se přestěhovali do státního 3+1 a život běžel tak nějak v lajně. Bez zbytečných emocí, ale také přešlapů a nervů. Děti pomalu dospěly, Jirka pracoval jako řadový bankovní úředník, Lenka učila na základce… A pak přišel osudný večírek.

Život je hrou (vy)hranou

„Miláčku, banka pořádá setkání s klienty v jednom vyhlášeném pražském casinu a jsou zvány i manželky,“ oznámil Lence Jirka. Překvapilo ji, že by ho podobná akce mohla bavit, ale klient je klient.

„Skvělé, ráda tě doprovodím, v casinu jsem ještě nebyla,“ schválila Lenka akci. Docela se na mejdan plný hazardu těšila, věděla, že se bude hrát jen o žetony a bude to nezávazná legrace.

„Kdybych věděla, jakou lavinu problémů to spustí, zabarikádovala bych Jirku doma. My se ale celý večer výborně bavili, a když jsem Jirku pozorovala při pokeru, poprvé v životě jsem zahlédla v jeho očích jiskru. Najednou jsem ho viděla v jiném světle. Byl ve svém živlu, soutěživý, předvídal hru a také vyhrával,“ popisuje atmosféru Lenka.

„Škoda že to není doopravdy,“ litoval Jirka, když si přepočítal hodnotu vyhraných žetonů na peníze. Byl tou fiktivní výhrou doslova omráčený a Lenka se jen smála. Kdyby tak tušila…

Ty peníze vyhraju zpátky

Jirku tahle nová zkušenost nenechala klidným. „Jdu to zkusit naostro,“ oznámil Lence na svoji povahu až překvapivě rezolutně. „Nechtěla jsem hned házet vidle do jeho bezmezného nadšení. Co kdyby opravdu vyhrál?“ říká smutně Lenka. Domů se vrátil s úsměvem na tváři.

„Je to brnkačka,“ sdělil manželce kuse s poker face její donedávna tuctový manžel. Tenkrát se spolu nad výhrou veselili, ale Jirka už byl jednou nohou v pekle. Ze hry se stala vášeň a o tom, že se návštěvy casina staly jeho pravidelným programem i přes den, se Lenka dozvěděla mnohem později. První prohraný obnos chtěl dostat zpátky a tím se roztočila centrifuga, ze které nemohl vystoupit.

Pád až na dno

Každý z manželů měl svůj účet a platby za nájem a energie platil Jirka. Tedy přesněji řečeno, měl je platit Jirka, bohužel dlouho se tak nestalo. Když se ve schránce začaly vršit dopisy z ČEZ a plynárny, Lenka znejistěla, ale do soukromé pošty mu lézt nechtěla. Až když již vypnuli elektriku...

„Když jsem si Jirku doma podala, po chvíli vytáček jsem se dozvěděla, že ho vyhodili z práce. Pracoval s penězi a bylo to zkrátka silnější než on. ‚Půjčil‘ si postupně přes půl milionu a samozřejmě že ho prohrál. Když na to v bance přišli, letěl na hodinu. Navíc měl na krku trestní oznámení za zpronevěru a podvod. I v téhle situaci si byl jistý, že se není čeho bát, že ty peníze vyhraje zpátky. Jen mít zase kliku! Ano, hrál stále, jen už ne v casinu, ale na automatech v herně.“

Události hned nabraly spád. „Soud, exekuce, nebýt mé výplaty, šli jsme se pást. Ještěže už jsou děti z domu,“ říká Lenka. A Jirka? „Snažím se ho s pomocí psychiatrů donutit k léčbě ze závislosti. Už ví, že došel na samé dno. Vím, že mu musím být oporou, ale nejsem si jistá, jestli po náročném léčení zvládneme i náš vztah. Důvěra v mého muže je prozatím pryč,“ konstatuje smutně Lenka.

Názor odborníka: Petra Bomberová Kánská, vedoucí lékařka Virtuální kliniky EUC

Názor odborníka: Petra Bomberová Kánská, vedoucí lékařka Virtuální kliniky EUC

Paní Lenka je ve složité situaci emocionální i materiální. Patří jí velká poklona za to, že dokázala o svém příběhu tak otevřeně promluvit a ještě hledat řešení. Aby mohla Jirkovi pomoci, musí se především postarat sama o sebe, důležité je, aby si sama zabezpečila základní životní potřeby, měla prostředky na placení nájmu, jídla a udržela si sama zaměstnání, zkrátka nenechala se vtáhnout do spirály dluhů a lží, po které se teď řítí její manžel.

V druhém kroku doporučuji paní Lence zjistit ochotu jejího manžela podílet se na léčbě závislosti, gamblingu a restartu jejich rodinného života. Bez ochoty Jiřího situaci aktivně řešit se teď neobejdou, nucení či ultimáta příliš často nefungují. Manžel si musí uvědomit, že má problém, bez pomoci odborníků a Lenky svou situaci nezvládne a ublíží tím sobě, Lence a celé rodině, bez ohledu na to, že jsou jejich děti již dospělé. Paní Lenka se může z pohodlí svého domova spojit se mnou nebo s někým z mých kolegů ve Virtuální klinice, kde celou situaci můžeme podrobně a diskrétně prodiskutovat a následně najít efektivní adiktologickou léčbu a další vhodná opatření.

To samé platí i pro pana Jiřího, pokud bude mít zájem, stud a výčitky teď nejsou namístě. Naopak, je nutné najít řešení a léčbu, která nebude dále poškozovat jeho a život rodiny.

Kontakt: www.virtualniklinika.cz