Zatím se testuje jen u myší, ale pokusy vypadají nadějně. Řeč je o vsazení implantátu se speciálním barvivem, které tlumí činnost buněk, které jinak produkují hormon ghrelin zodpovědný za pocit hladu.

Už dnes se na hubnutí používají implantáty, které se zavádí do žaludku ústy za použití lokální anestezie. Už v roce 2019 korejští odborníci vymysleli vylepšený typ navozující pocit sytosti díky tomu, jak je umístěn v žaludku a jícnu. Součástí implantátu je malý disk s otvorem uprostřed, kterým prochází přijaté jídlo – testy na prasatech ukázaly, že skutečně snižuje příjem potravy a přírůstek hmotnosti tím, že zvyšuje pocit plnosti a snižuje hladinu hormonu ghrelinu, který je produkován buňkami v horní části žaludku.

Jinak a lépe

Ale zařízení bohužel sledovaným zvířatům způsobovalo komplikace, včetně refluxu kyseliny do žaludku. Ve svém nejnovějším projektu chtěli vědci zjistit, zda by mohli potlačit tvorbu ghrelinu ještě více tím, že by potáhli disk sloučeninou, která by pomocí laserového záblesku zvenčí mohla zničit buňky produkující ghrelin. Poté by implantát mohl být odstraněn a tím by se zabránilo potížím, které způsoboval dosavadní model.

V rámci předběžné studie potáhli implantát methylenovou modří – což je lék schválený k použití americkým úřadem pro kontrolu potravin a léčiv – a poté ho umístili do žaludků mladých prasat. Když byl vystaven laserovému světlu, povlak uvolnil jistou formu kyslíku, která zničila blízké buňky produkující ghrelin v žaludcích prasat, a poté se rozložil.

Po jednom týdnu takové léčby klesla hladina hormonu ghrelinu a přírůstek tělesné hmotnosti se začal o polovinu snižovat ve srovnání s neléčeným prasetem, nicméně tyto rozdíly v následujících týdnech klesaly, pokud nebylo ošetření světlem opakováno. Po dalším výzkumu a vývoji by se jednoduchý postup mohl stát novým typem minimálně invazivní léčby, která by pomohla obézním pacientům zhubnout.

Zdroj:

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220406101633.htm