Láska a námluvy měly v historii mnohem větší roli, než mají dnes. Za námluvami se často skrývaly plány složitých majetkových transakcí konkurující čisté lásce. Bylo tedy třeba co nejvíce druhou polovičku zaujmout, aby nápadník uspěl. Do dnešního dne se přístup ke vztahům proměnil a úměrně se změnil také způsob vyjádření lásky.

Námluvy našich praprababiček

Kdysi během roku probíhala celá řada slavností, při kterých měli lidé možnost se seznámit - mohl to být třeba masopust, pouť nebo hody. Přes den si chlapci přicházeli vyprávět s dívkami, které předly. Když se našla ta pravá, následovaly námluvy.

Rodina nevěsty vždy uklidila a vybílila celý dům a připravila slavnostní jídlo. Nápadník vyhřebelcoval a nazdobil koně a spolu se svým otcem přijel dívku navštívit. Velkou roli hrály nejen sympatie, ale také majetek, který byl v té době klíčový.

Hospodářství a jmění jako cesta k lásce

Doba, kdy se hledělo na velikost hospodářství a jmění, již dávno pominula. Dnes hraje hlavní roli srdce. Není to ale až tak dlouho, kdy při námluvách hrály hlavní roli poměry, z nichž oba lidé pocházeli. Zatímco nevěsta musela mít dostatečné jmění, ženich měl často další sourozence, s kterými se musel dělit o podíl z hospodářství nebo je vyplatit. Jakmile byly obě rodiny spokojeny a vše bylo dohodnuto, začala se chystat svatba.

Doba pokročila

Od té doby se společnost naštěstí dost posunula a na prvním místě je ženino srdce a její pocity. Pokud se ostýcháte své milé vyjádřit, co k ní cítíte, nebo nenacházíte ta správná slova, Valentýn je vhodným dnem, kdy za vás květiny řeknou vše potřebné a vy můžete odhodit svůj stud.

Pochopitelně nemusíte dávat květiny jen své vyvolené, ale komukoli, na kom vám záleží. Projevit lásku můžete také své mámě nebo kamarádce jako projev vděčnosti za možnost sdílet s nimi svůj život. Podívejte se na nejkrásnější valentýnské kytice.

Valentýnská květomluva


Růže a tulipány

Patrně nejžádanějším produktem mezi květinami jsou růže. Obecně růže vyjadřují velkou touhu po obdarované osobě. Důležité jsou však v květomluvě také barvy. Rudé růže symbolizují lásku a vášeň. Růžové růže jsou trochu nevinnější. Použijte je v případě, kdy nechcete polovičku vyděsit, ale přesto byste jí rádi vyjádřili náklonnost. Bílé růže naznačují čistotu citu vůči obdarované ženě, avšak také jejich vysokou intenzitu. Bílou růží říkáme "děkuji, že jsi".

Lze použít také řeč tulipánů; koneckonců jsou tulipány jedněmi z prvních jarních květin, které se objeví na zahrádkách po oblevě. Proto se pojí se symbolikou jara, nových začátků a dobrých zpráv. Alternativně lze použít také gerbery a lilie, z jarních květin třeba hyacinty.

Květina v krabičce

Oblíbeným valentýnským dárkem jsou také květiny v krabičce. Flowerboxy od Fleurop obsahují řezanou květinu, která vydrží dlouho čerstvá.

Objednejte kytici včas

Pokud chcete svou milovanou bytost romanticky překvapit, nenechávejte plány až na poslední chvíli. Na Valentýna bývají květinářství beznadějně zahlcena objednávkami a stojí před nimi fronty. Chcete-li předat kytici ve formě krásných čerstvých květin dle vaší volby, rezervujte si květinu s dostatečným předstihem. Kytici lze dodat kamkoliv si budete přát, a to nejen přímo vám do ruky, ale také domů k vaší milované.

Nezapomeňte si svátek zamilovaných hlavně užít!