Rande s Mrazíkem, Ivánkem a Nastěnkou

Zdroj: Youtube

Pohádku natočil ruský režisér Alexandr Rou a prý se tehdy s herci moc nepáral. Když se Nastěnce při záchraně nevlastní sestry nechtělo skočit do ledového rybníka a párkrát se na břehu zastavila, pořádně na ni zařval. I tak měl celý štáb co dělat, aby se konce natáčení vůbec dožil. Moskva, která si na nedostatek sněhu obvykle nemůže stěžovat, toho roku zrovna na nadílku čekala marně. A tak se za ním muselo putovat na nehostinný poloostrov Kola, který najdete na mapě až na nejsevernějším okraji země. Brrr. Ale záběry jsou dokonalé. Co třeba nedotčené závěje, kterými se Ivánek prodírá, když běží za sáňkami, které Baba Jaga vyčarovala z prasátka?

Bylo, nebylo

Pohádka měla domácí premiéru v roce 1964. České verzi dodalo na výjimečnosti rýmování, které ovšem v původním znění nenajdete. Byl to nápad scenáristy, textaře a režiséra K. M. Walló, který režíroval i český dabing. Nastěnku namluvila Eva Klepáčová, Ivánka Josef Zíma, Marfušku Alena Motyčková a Mrazíka Otomar Korbelář. Zvířecí hrdiny, tedy kohouta, psy, kočky, medvědy i prasata ozvučil známý imitátor strýček Jedlička. Odměnou mu byla i lidská postava – mluví ústy Marfuščina nápadníka, který během zásnub změní názor a prohlásí: „Nastěnku chci za ženu!“

Za mořem to neklaplo

V devadesátých letech minulého století pohádkový příběh Mrazík koupila americká distribuce a poslala ho do kin pod názvem Father Frost. Vysloužil si titul nejhorší film všech dob. Pověst mu vylepšilo, že hvězdnému řežisérovi Stevenovi Spielbergovi se líbil, prý mu doslova „vyrazil dech“.

Zajímavosti

Zajímavosti

  • Nastěnka dostala po premiéře pohádky tisíce dopisů s nabídkami k sňatku. Režisér si přál, aby na všechny odpověděla. Prý odepsala jen vězňům, aby se za ní po propuštění nevypravili ve zlém.
  • Marfuška, tedy herečka Inna Čurikova, v civilu pohledná žena, svůj výkon ve filmu viděla jen jednou. Potom už se na své zošklivění nemohla dívat.
  • Když se začalo natáčet, Natalje Sedych (Nastěnce) nebylo ani patnáct, ale vypadala ještě mnohem mladší, tak jí maskéři museli silným líčením roky přidat.

Zdroj: Vlasta.cz, https://styl.instory.cz/4186-zajimavosti-a-perlicky-ktere-se-poji-k-pohadce-mrazik.html, TV NOVA, https://www.csfd.cz/

Související články