Svátek sv. Valentýna

O svátku sv. Valentýna toho bylo napsáno mnoho. Někteří z nás tradiční svátek přijali za svůj, někteří se oslavám vyhýbají nebo je svátek zamilovaných vůbec nezajímá. Pojďme se dnes podívat na to, jak slaví svatého Valentýna v zahraničí. A vezmeme to napříč světadílem!

Původ Valentýna

Původ Valentýna

Původ svátku sv. Valentýna historici nejčastěji umisťují do období starého Říma. Ale věděli jste, že Valentýni byli prokazatelně minimálně tři? Pojí je stejný osud, všichni se stali mučedníky a měli co do činění s láskou. Jeden údajně prováděl svatební obřady v období, kdy císař Claudius II. zakázal mladým mužům manželství, protože soudil, že poté budou lepšími vojáky. Další pravděpodobně pomáhal křesťanům unikat z římských vězení.

Valentýn ve Spojených státech amerických

Američané každoročně utratí za sladkosti, přání, květiny a šperky sladkých 18 miliard dolarů. Nejčastějším darem jsou přáníčka – ta si však neposílají pouze páry, ale i členové rodiny, přátelé a děti ve škole, aby dali najevo, že si váží společného přátelství či náklonnosti toho druhého. Nejoblíbenějším sladkým valentýnským dárkem v Americe však není bonboniéra, nýbrž malá srdíčka se zprávami jako „Buď má“ či „Dej mi pusu“. Těchto sladkých srdíček se každoročně vyrobí tolik, že by na každého člověka na světě vyšlo aspoň jedno!

Valentýn v Peru

Díky karnevalovým oslavám probíhajícím po celé zemi má většina Peruánců 14. února dovolenou, takže mají šanci naplánovat si a užít oslavy Valentýna se vší parádou. Místo kytice růží volí hodně zdejších lidí místní orchideje. Dokonce zde probíhají i hromadné svatby a zájem je obrovský!

Valentýn v Jižní Koreji a Japonsku

Jak jinak, v Asii to mají naopak. V této části světa si na Valentýna ženy hýčkají muže. Svým mužským protějškům, ať už partnerům, členům rodiny, nebo kolegům, kupují čokoládové bonbony jako výraz své náklonnosti a vděčnosti.

Valentýn na Filipínách

Zde nese svátek exotický název Araw ng mga Puso. Řada párů ho využívá k masovým svatbám, které zde nezřídka sponzoruje stát jakožto službu veřejnosti.

Valentýn v Jihoafrické republice

Valentýnská tradice v Jihoafrické republice vychází ze starořímské slavnosti Lupercalia. Mladé ženy celý den nosí na rukávu jméno svého milého, který tak může zjistit, že se jim líbí.

Valentýn ve Velké Británii

Zdejší páry berou oslavy sv. Valentýna opravdu vážně. Zamilovaní ve všech částech britských ostrovů si vyměňují dárky v podobě květin, čokolády či šperků. Večer si pak zamilované dvojice často dopřávají hezkou večeři někde ve městě nebo volí útulnou variantu doma při svíčkách.

Valentýn ve Finsku

Pro každého, kdo je sám a nechce slavit svatého Valentýna, je ideální být v tento den ve Finsku. Vůbec si nebudete připadat nějak mimo, protože v téhle zemi budete tento svátek slavit s kamarády. Také se mu tak finsky říká: Den přátelství (ne sv. Valentýn). Oficiální květinou je růžová růže.

Valentýn v Dánsku

Zamilované páry si v Dánsku místo růží dávají sněženky, muži pak svým láskám připravují vystřihovaná přáníčka „gaekkebrev“ s vtipnými básničkami a podepsaná šifrou z teček. Pokud žena vyluští autora, dostane pak od něj o Velikonocích vajíčko.

Valentýn v Itálii

V minulosti si italské dívky na sv. Valentýna přivstaly a vyhlížely své budoucí manžely – první, koho uviděly, se měl do roka stát jejich mužem, či alespoň vypadat podobně. Dnes italské páry chodí na romantické večeře a darují pralinky Baci Perugina z čokolády a lískových ořechů.

Valentýn ve Francii

Romantická Paříž zažívá každoročně na sv. Valentýna nájezdy zamilovaných párů. Ty až do roku 2015 zamykaly zámky na mostě Pont des Arts a házely klíčky do Seiny, nyní má most nové zábradlí, na které se již zámky připnout nedají. Významné oslavy probíhají ve vesnici St. Valentin, která je vyzdobena květinami a v níž se konají svatby a další romantické aktivity.

Valentýn v Německu

Symbolem lásky a štěstí je při valentýnských oslavách v Německu prase – páry si dávají perníčky ve tvaru vepříků s romantickými vzkazy, čokoládová prasátka i obrázky s vepřovou tematikou.

Co jste možná nevěděli o svátku sv. Valentýna

Co jste možná nevěděli o svátku sv. Valentýna

  • 14. únor byl vyhlášen jako svátek sv. Valentýna papežem Gelasiem I. v 5. století poté, co byl kněz Valentýn svatořečen (přesné datum není však známo).
  • V Anglii byl 14. únor oficiálně prohlášen svátkem svatého Valentýna králem Jindřichem VII. v roce 1537.
  • Za nejstarší valentýnské přání je považován dopis ke dni svatého Valentýna ze 14. února 1477, který poslala jistá Margery Brewsová svému snoubenci Johnu Pastonovi. Ten nyní můžete vidět v Britské knihovně v Londýně.
  • Až do 20. století o tomto svátku věděl málokdo. Za jeho rozšířením stál, jak už to tak často bývá, byznys. Americký podnikatel, majitel firmy vyrábějící vánoční přání, Walter Scott, rozšířil svou výrobu o valentýnská přáníčka.
  • Ke dni svatého Valentýna se také vážou nejrůznější „zamilované“ rekordy. Například soutěž o nejdelší polibek, kterou vyhrál jistý thajský pár. Líbat se vydržel neuvěřitelných 46 hodin a 9 sekund! Tento rekord je zapsán i v Guinessově knize rekordů.
  • Každý rok se na světě prodá více než 35 milionů bonboniér ve tvaru srdce. Může za to Richard Cadbury, který dal své milé čokoládové bonbóny v krabici ve tvaru srdce v roce 1868. Asi měl velký úspěch, protože jeho společnost na výrobu čokolády je pak začala produkovat ve velkém. Většinou je ale kupují ženy…
  • Ach ta romantika. Kdy jindy se zasnoubit než na svátek zamilovaných. Tento nápad ročně dostane asi 220 000 lidí.
  • I domácí mazlíček může být váš Valentýn! Skoro 4 procenta všech valentýnských přání jsou určena pro zvířata a jen v minulém roce utratili v USA majitelé čtyřnohých miláčků za dárky neuvěřitelných 703 milionů dolarů!
  • Nejčastěji kupovanými květinami na den svatého Valentýna jsou červené růže. A opět trochu historie – červená růže je oblíbená květina Venuše, římské bohyně smyslnosti, krásy a lásky.
  • Pokud nemáte s kým slavit Valentýna, nezoufejte. Svátek svobodných – Singles Day – vznikl jako antivalentýn v devadesátých letech a velmi oblíbený je především v Číně. Slaví se 11. 11. a obchodníci si mnou ruce snad více než 14. února!

Zdroj: www.vlasta.cz http://www.1000questions.net/en/Who_is_Who/Saint_Valentine.html Wikipedia.org

Související články