Poznáte nejslavnější české filmové hlášky?

Filmy jsou naší vášní a provází nás celý život. K filmům ale patří také český jazyk, který je fascinující a některé výrazy v jiných jazycích nenajdete. Mnohokrát se v nich objevují takzvané frazémy, což je ustálené slovní spojení s vlastním významem, kdy význam frazému nemusí být možné odvodit od běžných významů jednotlivých slov (například ztratit hlavu, házet perly sviním, mazaný jako liška).

V mnoha českých filmech také zazněly věty, které zlidověly, lidé je běžně používají v mluvě, ale ne vždycky si vzpomenou, odkud je znají. Pokud bychom ale měli říct, který žánr je Čechům blízký, pak by to byly zcela určitě komedie. A prý jsme nejvtipnější národ na světě.

Tvrdí to Michael Palin z legendární britské komediální skupiny Monty Python a uvedl to v rozhovoru pro televizi Channel 5. Prý máme pocit, že smát se dá všemu. Francouzský překladatel české literatury Benoit Meunier, který přeložil například Dobrého vojáka Švejka, zase tvrdí, že Češi dokážou dovést humor až do absurdna. Švejkův humor má rád a považuje ho za nadčasový.

Pravdou je, že Češi mají mnohdy šibeniční humor a žertovat dokážou i v těch nejtěžších situacích. Například v době protektorátu za 2. světové války vznikaly anekdoty, za které se popravovalo. V každém případě jsou satirické anekdoty z této doby důkazem, že Češi si dokázali dělat legraci i v době, kdy jim hrozilo vězení nebo smrt. Právě humor jim pomáhal překonat těžkou dobu. A to platí dodneška. Stačí se podívat na sociální sítě, kde si momentálně děláme legraci ze zdražování energií a potravin. Sranda musí být, i kdyby na chleba nebylo!

Zdroj: vlasta.cz

Související články