Pekelné pohádky

Zdroj: Youtube

Schválně, co píšou o slovu čert ve Wikipedii? Ve slovanském folklóru ďábel či jemu podobná bytost. Na rozdíl od teologických ďáblů nesou čerti i jisté rysy vycházející pravděpodobně ze slovanského archaického náboženství a nemusejí mít vždy čistě negativní charakter. A o tom to je. My těm rohatým potvorám prostě fandíme!

Všude, kam se podíváš

Nejenom pohádky, ale i život je rohatých zážitků plný. Můžete třeba vyrazit do pražské Čertovky nebo k Čertovu jezeru, cestou si dát v hospodě čertovskou topinku. Okouknout národní přírodní památku Čertova zeď v Libereckém kraji nebo dojet až do Beskyd do rezervace Čertův mlýn. A koukejte pod nohy, ať nešlápnete na čertovo oko, jak se lidově říká rostlině blínu. A těch pořekadel, zkuste si doma udělat soutěž a to by v tom byl čert, abyste jich nedali do kupy aspoň tucet.

Pohádkové zákulisí

I když pohádky pokládáme za národní poklad a máme načtenou například Boženu Němcovou, ve filmových příbězích se často míchají dohromady i příběhy ze sousedních zemí. Například z Německa, kde řádí parádně strašidelní krampusové. A kde vlastně je to peklo? V posledních letech ho máme dost i okolo sebe, ale filmaři si buď kulisy postaví, nebo se nastěhují do zajímavých lokací. Štáb pohádky Čert ví proč třeba do továren na Kladně.

Zdroj: Vlasta.cz, cs.wikipedia.org, CSFD.cz

Související články