1. Hlídejte si, co večer jíte

Sem tam si večer dopřejete vydatnou večeři s manželem, když se hladový vrátí z práce? Nebo někdy hřešíte u televize a nasypete si mističku oříšků nebo chipsů? Možná i to je důvod, proč večer nemůžete dobře spát.

S plným žaludkem se špatně usíná, a ještě hůř spí. Jak si s tím poradit?

  • Poslední jídlo si dejte dvě až tři hodiny před spánkem.
  • Večeře by měla být odlehčená. Vyhýbejte se smaženému.
  • Nejezte výrazně kořeněné nebo ostré pokrmy, aby nedráždily žaludek.

Jenže ani chodit spát s žaludkem úplně prázdným není dobré. V ideálním případě bychom měli být polosytí. Pokud vás tedy přes spaním přepadne hlad, dejte si klidně hodinu před ulehnutím neslazený jogurt nebo obyčejný bílý polotučný tvaroh.

Zamyslete se nad svým jídelníčkem. Navíc, pokud vás trápí nadváha, uvidíte, že vám tato drobná změna pomůže zabojovat s kily navíc. Nakonec, kvalitní spánek usnadňuje hubnutí a podporuje zdravou váhu. Jak vidíte, jedno souvisí s druhým.

2. Vypněte televizi a odložte telefon

Krátíte si chvíli před usnutím sledováním oblíbené detektivky? Nebo si v posteli čtete články na internetu? Pak je čas na změnu. Protože tyto zvyky mohou způsobovat potíže s usínáním. Stojí za tím modré světlo.

Největším zdrojem modrého světla je slunce. Modré světlo působí na náš mozek a stimuluje ho k aktivitě. Dává mu vědět, že je den a že je čas na to něco dělat. Nikoliv spát. Vychází však i z obrazovek televize, počítače nebo telefonu.

Co to pro nás znamená? Když do nich koukáme, dáváme mozku signál, že je ještě den. A nikoliv čas na spaní. Proto se nám v noci hůř usíná. Jsme vlastně plně bdělí. Naštěstí to všechno má celkem jednoduché řešení.

Minimálně dvě hodiny před spaním všechno vypněte a už do ničeho nekoukejte. Někteří odborníci dokonce ani nedoporučují číst nebo luštit křížovky při bílém LED světle. Lepší je prý měkké, žluté světlo z klasické žárovky, ze kterého nevychází ten rušivý modrý typ.

3. Spěte v kvalitním ložním prádle

Jak si kdo ustele, tak si taky lehne. Ač má tohle pořekadlo trochu jiný význam, dalo by se aplikovat i na naši situaci. Také ložní prádlo totiž ovlivňuje kvalitu spánku. Který materiál je ten nejlepší?

V českých domácnostech boduje hlavně bavlna. Bavlněné povlečení je krásně hebké, prodyšné a savé. Takže nejen, že je příjemné na dotyk. V zimě se postará o to, že nám není chladno a v létě zase, že se pokožka nedusí horkem. Navíc se dá prát na vysoké teploty, a tak se spolehlivě zbavíme všech roztočů, které mohou dráždit a způsobovat kašel. České bavlněné povlečení za super cenu koupíte třeba u firmy Goldea.

V sortimentu mají ale i další materiály, ve kterých budete spát jako na obláčku. Například bavlněný satén, který spasil už nejednoho notorického nespavce. Má stejné vlastnosti jako bavlna, ovšem je ještě o něco hebčí a má krásný, luxusní vzhled. Trochu jako pravý satén z hedvábí, jenže s tím rozdílem, že nestojí ani polovinu.

A věčným zmrzlíkům doporučujeme povlečení z mikroplyše. Protože pokud je nám v noci zima, není to nic příjemného. Stejně jako spaní v přetopeném prostoru. Mikroplyš přináší kompromis – zachumláte se do tepla a okolo může být klidně nižší, příjemnější teplota, při které se dobře spí. A navíc je hypoalergenní a úžasně heboučká.

Kromě správného materiálu nezapomeňte vybrat i dobrou velikost. Příliš velké povlečení, které se krabatí a ve kterém se neustále shrnuje přikrývka, to není nic příjemného a akorát to člověka rozčílí. Takže – dvakrát měř a jednou řež. Tedy objednávej.

4. Vyhýbejte se alkoholu

Vědci potvrdili, že po alkoholu se špatně spí! Víme, zní to trochu jako nesmysl. Už naše maminky si dávaly štamprli na dobré spaní. Ač je pravda, že po pár skleničkách usneme, jako když nás do vody hodí. Neprospívá nám to. V čem je tedy problém?

Alkohol sice dovolí rychleji usnout, ale zhoršuje celkovou kvalitu spánku. Narušuje totiž jednu ze spánkových fází, kterými během odpočinku procházíme. A právě během této jedné fáze (tzv. REM fáze), do které zasahuje, naše tělo regeneruje a odpočívá úplně nejvíce. Pokud tedy chodíme spát lehce (či více) ovíněné, škodíme si. Ráno se budíme unavené a vlastně jsme se ani pořádně nevyspaly. Kromě špatné nálady si tak koledujeme i o oslabenou imunitu, nebo dokonce deprese.

Neříkáme, že je potřeba alkohol úplně utnout. A že tím vyřešíte celý problém. Ovšem můžete ho zkusit trochu omezit a dopřávat si ho třeba jen o víkendech. Možná právě v tomhle byl zakopaný celý pes. Zapojte do procesu i naše další zázračné triky na usnutí a uvidíte, že budete spát, jako když vás do vody hodí!

5. Poslední kávu maximálně 6 hodin před spaním

Každý máme trochu jinou toleranci na kofein. Odborníci se však shodují v tom, že bychom to s ním v pozdějších hodinách neměli přehánět. Jestli si ke zprávám ráda dáváte šálek kávy nebo černého či zeleného čaje a potom nemůžete usnout, pak byste s tím měla co nejrychleji přestat.

Všechny zmiňované nápoje totiž obsahují kofein. A to je silný stimulant. V případě, že si večer bez teplého nápoje neumíte představit, zkuste pít například bylinkové čaje. Máta, meduňka, třezalka či kozlík lékařský patří mezi uklidňující rostlinky, které pomohou snadněji usnout. Pokud vám chuť bylinek vadí, zjemněte ji pomocí citronu a medu.