Při nahlédnutí pod pokličku jarní kuchyně rychle zjistíte, že hlavní roli hraje zelená. Tahle barva evokující svěžest a zdraví k počátkům jara patří. Proto cokoli, co najdete na bylinkovém záhonku a v trávě a není to zrovna jedovaté, může skončit na talíři. Jako ozdoba, ale i základ chutného menu.

Zelení se, zelení

Mladé listy kopřivy, které se tradičně přidávají do nádivek, jarní menu vizuálně oživí a dodají nádivce pikantní příchuť. Nádivka se peče i samostatně a kromě kopřiv by v ní neměla chybět i další listová zelenina, jako je jarní cibulka, špenát nebo čím dál více oblíbený medvědí česnek. Pokud do nádivky přidáváte klobásu nebo uzené maso, sáhněte po lokálních výrobcích, sázka na kvalitu se vyplatí.

Když už si chcete na kuřeti pochutnat, zároveň podpořit místní farmáře a nezatížit ekosystém, zaměřte se na bio chovy. Chov bio kuřat je podřízen legislativě i welfare zásadám, kuřata jsou chována pro ně přirozeným způsobem, tedy na čerstvém vzduchu a s dostatkem volného prostoru. Takže mají, dá se říct, hezký život. A podle toho také chutná jejich maso. Když takové bio kuře upečete s nádivkou z kvalitních vajec z volného chovu, housek od místního pekaře a ochucenou něčím zeleným přímo ze zahrádky, strávníci vás budou milovat!

Kuře s nádivkou

Kuře:

· 1 bio kuře

· 4 lžíce bio másla

· bio citronová kůra

· sůl

Nádivka:

· 2 hrnky natrhaného bílého pečiva

· 6 vajec

· 3 hrnky nasekaných vrchních oddenků kopřiv

· 1 hrst nasekané petrželové nati

· špetka majoránky

· špetka muškátového oříšku

· 3 dcl mléka

· sůl a pepř na dochucení

Připravte si nádivku. Do větší mísy přidejte na kostičky nakrájené pečivo, do druhé nalijte mléko a žloutky. Vyšlehejte a postupně přidávejte kopřivy, petržel, majoránku, muškátový oříšek, sůl a pepř. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a po částech ho vmíchejte do nádivky. Nádivkou vycpěte kuře, svažte ho nití nebo sepněte špejlí a pečte na 180 °C asi 20 minut, pak ho nechte asi hodinu dopéct při mírnější teplotě.

Seznam nejbližších ekofarem najdete na kamprobio.cz a lovimebio.cz a další informace o ekologickém zemědělství, zajímavosti a tipy k bioprodukci na myjsmebio.cz.