Spotřebiče a žárovky

Technologie jdou kupředu, takže narazit dnes v obchodě na spotřebič, který by neměl nízkou spotřebu energie, už je celkem rarita. I tak se ale vyplatí investovat do těch energeticky nejúspornějších, tedy těch označených energetickým štítkem A++. Takový spotřebič vás sice bude stát více, ale ve výsledku uspoříte.

Největšími ‚žrouty‘ energie v domácnosti jsou lednička a mrazák, následované pračkou, sušičkou, varnou deskou a elektrickou troubou. Energetickou třídu proto řešte zejména u těchto spotřebičů, u těch malých se úspora tolik neprojeví. U myčky a pračky se zajímejte i o spotřebu vody a dostupnost úsporných programů.

Pokud vám doma ještě svítí klasické žárovky, bez váhání je nahraďte těmi úspornými. Zvlášť pokud máte bodové osvětlení. Nemusíte se bát, že by světlo z nich bylo nepříjemné – vybrat se dají různé typy s různou svítivostí i barvou světla. A seženete už i opravdu krásné designové kousky.

Vodovodní baterie, kapající kohoutky a protékající záchod

Hospodaření s vodou je vzhledem ke stále většímu suchu zásadní. Jednoduchým způsobem, jak začít šetřit, je pořídit si domů vodovodní baterie, kterými za stejný čas proteče mnohem méně vody než těmi klasickými. A to aniž byste si toho všimli. Samozřejmostí by mělo být i úsporné splachování na WC. Důsledně také používejte myčku (ušetří 30 až 65 procent vody oproti mytí nádobí ve dřezu) a při čištění zubů zastavte vodu. Máte-li dům se zahradou, zvažte pořízení nádrže na dešťovou vodu, kterou lze použít nejen na zalévání, ale i místo té užitkové – speciálním rozvodem se dá přivést až do domu. Pozor na kapající kohoutky a protékající záchod. I pokud vám kohoutek kape jen trošku, může to za rok představovat ztrátu 680 Kč, u mírně protékajícího záchodu může jít dokonce až o pět tisíc korun!

Elektronika ve stand-by režimu

Televize, rádio nebo třeba set-top box. Ve stand-by režimu se tváří jako vypnuté, ale ve skutečnosti i v něm spotřebovávají energii. Není jí sice moc, ale na roční spotřebě už to poznáte. Zvlášť při stávajících cenách elektřiny. Elektroniku proto vypínejte síťovým vypínačem, případně rovnou ze zásuvky. Zvlášť víte-li, že nebudete delší dobu doma. Ze stejného důvodu nedoporučujeme nechávat v zásuvkách nabíječky od čehokoli. I když zrovna nic nenabíjejí, trochu proudu přeci jen odebírají.

Stará a netěsnící okna

Okna jsou místem, kde dochází k největším tepelným ztrátám, ať už bydlíte v domě, nebo v bytě. A čím staršího data jsou, tím větší bývají. Výměna oken umí spotřebu snížit o deset až dvacet procent, na vyúčtování ale poznáte i obyčejnou obnovu špatného těsnění. Anebo okna, jimiž táhne, zkuste alespoň utěsnit srolovanou dekou nebo jiným kusem textilu. Pomohou i závěsy, ovšem pozor, neměly by zakrývat radiátory, aby se teplo mohlo efektivně šířit dál do místnosti.

Špatné používání spotřebičů

Špatné používání spotřebičů

I u spotřebičů v nejvyšší energetické třídě se může stát, že budou plýtvat energií. Typickým příkladem jsou ledničky. Věděli jste, že poloprázdná lednička spotřebuje více energie než ta plná? To proto, že potraviny uvnitř ledničky samy o sobě drží chlad a pomáhají tak udržovat optimální teplotu. Je-li ale lednička téměř prázdná, musí se více ‚snažit‘, aby vše fungovalo tak, jak má. Je také třeba ohlídat, aby lednička nestála v blízkosti tepelného zdroje – i to zvyšuje její spotřebu energie. Úsporněji se dá i prát – pořiďte si prací prášek vhodný i při praní v nižších teplotách a místo na šedesát perte na čtyřicet nebo na třicet. Pračku pokud možno zcela naplňte.

ZDROJ: časopis Vlasta., https://www.natur.cuni.cz/fakulta/veda-a-vyzkum/popularizace/clanky/kolik-jidla-vyhodi-ceske-domacnosti, https://mendelu.cz/lide-plytvaji-potravinami-mnohem-vice-nez-odhaduji/?psn=600

Související články