Mrkev

Mrkev za zenitem vložte do studené vody a nechte ji v ní aspoň hodinu. Někdy se vzpamatuje tak, že ji klidně můžete schroupat jen tak. Pokud nabere jen trochu svěžesti, pak ji nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte polovinu nastrouhaného kyselejšího jablka a rozmíchejte s lučinou (nebo tvarohem). Pomazánku dle chuti osolte a mažte na pečivo, které máte nejraději. Mrkev, které voda nepomohla, ale je dosud bez plísně, však víte, taková ta seschlá chudinka, zapomenutá na dně šuplíku... tu odrbejte kartáčkem, nakrájejte na tyčky a dejte péct s bramborami na osminky na plech. Postříkejte je olejem, posypte rozmarýnem nebo tymiánem (nebo obojím) a upečte. Mix zeleninových hranolek potěší zejména děti (funguje to i s celerem, dýní, petrželí...).

Polévka

Všechna zvadlejší zelenina, se kterou si nevíte rady, udělá parádu v polévce. Buď ve vývaru, nebo jako krém. Česnek a cibule jí pokaždé dodají grády.

Salát

Zkuste ještě poslední záchranu. Opláchněte salát studenou vodou, zabalte jej do látkové utěrky a v sáčku vložte na hodinu do lednice. Možná to zabere. A pokud ne, tak šup s ním „do hrnce“. Asijská kuchyně pracuje sice častěji s pak choi, ale podobnou službu ve směsi na „čínu“ udělá i zbytek jakéhokoliv křehkého salátu. Také jej můžete blanšírovat – ponořit na pár minut do vroucí vody, pak rychle zchladit a ochutit oblíbeným dresinkem a třeba opraženou slaninou.

Jarní cibulka

Její jemnou chuť v salátu nebo na čerstvě upečeném chlebu s máslem určitě nemiluju jen já. Často nám ale doma zvadne rychleji, než jsem plánovala. Naštěstí s ní jde dělat všechno, co byste jinak podnikali při vaření s pórkem. Je z ní dobrá polévka, francouzský quiche i pomazánka, taky ji můžete gratinovat na pánvičce s máslem... Když uschováte spodní kousek cibulky s kořínky a vložíte jej do skleničky, budou vám přirůstat pořád nové a nové výhonky.

Brambory

Sklepa nemajíc, řeším bramborovou otázku poměrně často. Naklíčené brambory zbavím klíčků, které obsahují vyšší množství jedovatého solaninu, a uvařím je všechny najednou. Pak máme doma pár dnů bramborové hody. První den s tvarohem a horou šnytlíku k večeři, druhý den k obědu jako omeletu a k večeři je strčím do trouby, trochu je ještě rozmáčknu, aby byla plocha opečánků co největší, a někdy, když mám náladu, k tomu vyšlehám domácí majonézu. Z ní sice zbydou bílky, ale o nich to bude zase příště...

ZDROJ: časopis Vlasta

Související články